Rampa za starije pčelare

SRBIJA – Pčelari stariji od 65 godina do daljeg ne mogu da idu u pčelinjake, potvrdio je Savez pčelarskih organizacija Srbije pozivajući se na saznanja iz Ministarstva poljoprivrede.

Starosna granica od 65 godina odnosi se na pčelare u naseljima od više od pet hiljada stanovnika, kao i one koji imaju više od 70 godina i žive u naseljima gde je manje od pet hiljada stanovnika.

Iako su kažu na početku epidemije imali podršku Ministarstva poljoprivrede i predsednice Vlade da stariji mogu u pčelinjake, ali pod strogim uslovima, tok epidemije je takav da se to ne može dozvoliti.

“Žalimo zbog ovakve odluke, očekujemo katastrofu na mnogim pčelinjacima, ali tražimo i pomoć države takvim pčelarima nakon završetka epidemije, kao što će se pomoći mnogima koji su zbog epidemije bili sprečeni da ostvare svoje prihode u poljoprivredi”, navodi se u saopštenju SPOS-a.

Ovo udruženje poziva pčelare starije od 65 godina da probaju na pronađu nekog ko bi im makar uradio nužne poslove u pčelinjaku, a mlađe da pokažu solidarnost i pomognu starijima.

Pčelari mlađi od 65 godina mogu normalno da odlaze u pčelinjake i tokom policijskog časa ali za to moraju da podnesu zahtev.

Nova ekonomija

You may also like...