Raković Radivojević: Do 2030. godine emisija ugljen-dioksida će biti manja za 40 odsto (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice potpisao je sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, kojim se obavezuje da će do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen-dioksida i gasova za najmanje 40 odsto.

Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju pokrenut je na inicijativu Evropske unije 2008. godine.

Potpisnici ovog sporazuma se obavezuju da će na teritoriji svog grada ili opštine sprovoditi sve mere u cilju poboljšanja energetske efikasnosti.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević kaže da je benefit potpisivanja ugovora u tome što će potpisnici moći da konkurišu na međunarodne konkurse u ovim oblastima.

„Naša obaveza je da smanjimo emisiju ugljen-dioksida kako bi poboljšali kvalitet vazduha u našem gradu. U izveštaju Zavoda za javno zdravlje za prethodnu godinu piše da ako smanjimo emisiju gasova za 41 odsto, imaćemo optimalan kvalitet vazduha i u zimskom periodu“, rekla je članica gradskog veća Nada Jovičić.

Regionalna razvojna agencija Zlatibor sa Regionalnom energetskom agencijom Sjever iz Koprivnice sprovodi projekat sa ciljem osnivanja centra za kompetencije za energetsku efikasnost i životnu sredinu.

„Ovo je samo jedna od aktivnosti ovog projekta. Drago nam je da će svih 9 opština u ovom kraju potpisati sporazum. Idemo ka tome da dobijemo zeleni region, prvi u Srbiji“, kaže menadžer projekta Petar Vukotić.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.