Prva Lukina i Nikolina „downhill“ staza (VIDEO)

UŽICE – Sve popularniji poslednjih godina u Srbiji je planinski biciklizam. Pored nekoliko staza na planinama u Srbiji i Užice je dobilo svoju prvu „downhill“ stazu. Nju su za devet meseci izgradila dvojica petnaestogodišnjaka Luka i Nikola i to potpuno sami.

Užička brda idealna su za ekstremne sportove i zaslužila su jednu stazu baš za bicikliste. Tako su Luka i Nikola rešili da, nakon nekoliko godina izvođena vratolomija po užičkom asfaltu i stepenicama, izgrade stazu na Vujića brdu. Devet meseci su posvetili krčenju šume, kopanju staze, pravljenju skakaonica i dovlačenju kamena.

„Bilo je teško. Nema izlazaka u grad, a posle škole se odmah ide na stazu da se radi. Prvo smo je osmislili, pa morali smo da donosimo i materijal, da nabavimo alat. Neke od krivina smo kopali po dva tri dana. Dešavalo se da nam kiša uništi rad, pa sve nanovo. Niko nas nije shvatao ozbiljno i sve smo morali sami“, priča Luka Mirković.

Danonoćan rad, ljubav ka planinskom biciklizmu i Lukine i Nikoline ambicije stvorile su stazu ne samo za njihovo treniranje i početnike, već prepoznatljivu po mnogo velikih krivina, pa čak i sa 70 metara crne staze.

„Staza je duga 500 metara i možemo je okarakterisati kao crvenu i ona je prva u Srbiji sa ovakvim krivinama, brmovima i volrajdovima. Koliko je zahtevan govori i činjenica da su u Srbiji neke staze duže, a za kraće vreme se pređu“, priča Nikola Tanasković.

Ova staza donosi svakodnevni izazov koji je neophodan avanturističkom duhu i zahteva spretnost i dobru utreniranost.

„Sport je opasan, nosimo kacige i štitnike. Fizička sprema je vrlo važna, mora da se pliva, trči, vozi trenažer, ide u teratanu i svaki dan bude u teretani“, dodaje Luka, a Nikola kaže da svaki dan na stazi donosi novi adrenalin.

foto: ZooMUE

„Ja bez ova dva točka nisam ništa, a svaki dan na stazi je uzbudljiv, nikada ne znate šta ćete videte, kako ćete skočiti“, kaže Nikola.

Sanjali su ovi momci da će im se jednog dana na njihovoj stazi pridružiti i profesionalni vozači. I došli su, njih 36 okupilo se na prvoj Ambis downhill trci. Ovo je skup sport, a oni su sami našli i sponzore. I ne zaustavljaju se. Planiraju da produže stazu i da svake godine organizuju trke, bar dve.

„Tražimo sponzore kako bi sve mogli da realizujemo i produženje staze i trke. Mi kad bi imali samo jednu mašinu, mogli bi da napravimo staze kao u Sloveniji ili Austriji. Svaka pomoć bi nam značila“, zaključuju ovi mladi Užičani iz kluba Ambis DH Trail.

Planovi su veliki, a njihova upornost, veruju, rezultiraće i trkom idućeg leta za ceo Balkan. Baš, kažu, na svetskom nivou. I zato bi ove momke koji su sami zasukali rukave za svoje snove trebalo podržati.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.