Na Zlatiboru 38. Međunarodno savetovanje Energetika 2023.

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je počelo 38. Međunarodno savetovanje Energetika 2023. „Energetska nezavisnost regiona u svetlu globalnih poremećaja – nova realnost“.

„Okupili smo više od 300 učesnika, imamo četiri panela, oko 80 stručnih, naučnih radova, okupili smo eksperte iz 10 zemalja i razgovaramo o ključnim i graničnim temema energetske tranzicije. Svi smo prepoznali da dekarbonizacija mora krenuti, ali se nismo dogovorili o brzini dekarbonizacije“, kazao je predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković.

Vršilac dužnosti direktora EPS Dušan Živković je rekao da je Srbija posle energetske krize prihvatila novu realnost i traži svoj put.

„EPS je postao akcionarsko društvo sa idejom da razvija projekte koji bi trebalo da daju doprinos i razvoju EPS-a, energetskoj tranziciji koja će pratiti i privredu Srbije, jer procesi smanjenja emisija i dekarbonizacije nameću pravila igre koja će u narednom periodu profilisati put tranzicije srpske energetike: obnovljivi izvori, vetroparkovi, solarne elektrane, regionalna saradnja sa elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske na projektu Komarnica, ali i projekat Gornje Drine, izgradnja hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci“, kazao je Živković.

Kako je rekao, ulaganje u obnovu postojećih i izgradnju novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije je okosnica strateškog razvoja Elektroprivrede Srbije i u tome imaju maksimalnu podršku Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike.

Živković je na otvaranju savetovanja „Energetika 2023“ rekao da EPS sprema nove projekte korišćenja kapaciteta vetra i sunca i razvija započete OIE projekte, te da se sada intenzivno radi na projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“, snage 680 megavata.

Reverziiblna HE „Bistrica“ omogućiće balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona i to je ključni preduslov za veći udeo zelene energije u našoj zemlji, rekao je Živković.

Igor Vračar, pomoćnik izvršnog direktora Elektroprivrede Crne Gore, naveo je da elektroenergetski sektor Crne Gore beleži ogromne finansijske rezultate, napominjući da je samo u prvih šest meseci 2023. godini premašio 100 miliona evra uz investicione i razvojne projekte i uz isplatu dividende.

Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj Elektorprivrede Republike Srpske, naveo je da se EPRS izuzetno dobro snašao u vremenu tranzicije, opredeljujući se da gradi nove objekte koji će da proizvode zelenu energiju.

Savetovanje Energetika 2023. traje do 15. septembra.

TANJUG

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.