Protokol najboljih turističkih sela (VIDEO)

MOKRA GORA – U Drvengradu na Mećavniku potpisan je Protokol o saradnji između dva Najbolja turistička sela sveta za 2021. godinu Mokre Gore iz Srbije i Solčave iz Republike Slovenije. Protokol su potpisale direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić i Darija Knez, iz Centra Rinka, javnog zavoda za turizam i održivi razvoj Solčeve.

Podsetimo, u decembru prošle godine, Generalna skupština Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, čije je sedište u Madridu, u konkurenciji više od 170 prijavljenih sela iz 75 zemalja dodelila je titulu najboljeg turističkog sela na svetu Mokroj Gori iz Srbije i Solčavi iz Slovenije.

Železnička stanica u Mokroj Gori
Foto: ZooMUE

Nakon toga rodila se ideja o saradnji Mokre Gore i Solčave i ta saradnja i zvanično je otpočela potpisivanjem Protokola o saradnji.

“Iskreno verujem da će Protokol koji će danas biti potpisan biti u funkciji podizanja saradnje Mokre Gore i Solčave na najviši nivo kroz razmenu znanja, primera dobre prakse, iskustava, informacija u oblasti turizma, kulture, tradicije, ekologije, poljoprivrede. Uverena sam da će doći i do  realizacije zajedničkih projekta uz podršku  EU fondova, povezivanja javnog, privatnog i civilnog sektora, a sve u cilju promocije i unapređenja razvoja turizma, u Mokroj Gori i Solčavi. Svaka saradnja je i put za upoznavanje i zbližavanje naših naroda, izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja. U ovom konkretnom slučaju obogaćena i zajedničkim ciljem da se opravda naziv najlepšeg sela na svetu i obezbedi još bolja promocija naših turističkih destinacija”, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević.

Drvengrad na Mećavniku
Foto: ZooMUE

Opština Solčava, nalazi se u jugozapadnom delu pokrajine Štajerska, u dolini reke Savinje, čiji je najviši deo Logarska dolina, poznata i posećena od brojnih turista iz celog sveta.

“Drago nam je što smo danas ovde da se upoznamo i zvanično pokrenemo saradnju na obostrano zadovoljstvo. Danas pokrećemo saradnju u oblasti turizma, a uskoro nadam se i u mnogim drugim oblastima. Najbolji dokaz da smo na pravom putu pokazuju i priznanja koja smo dobili i koja ćemo se nadam se opravdati i u narednom periodu kroz zajedničke projekte koje ćemo realizovati,” rekla je  županja Solčave Katarina Prelesnik.

Potpisivanje ovog protokola doprineće unapređenju regionalnog turizma i saradnje dve države ali i same Mokre Gore, jer jako je važno pokazati svetu koliko lepih delova u našoj zemlji imamo i da imamo ime da se ponosimo, poručila je pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić.

Mokra Gora
Foto: ZooMUE

Vladimir Kokanović predsednik Saveza Srba Slovenije istakao da ovaj savez radi na promociji prijateljstva, koje po njegovim rečima traje od 15. veka.

“Mi u Savezu Srba Slovenije radimo na promociji i očuvanju srpske tradicije kulture, očuvanju ćiriličnog pisma, a itezivno i na promociji srpskog turizma kojim se možemo ponositi”.

O značaju uspostavljanja saradnje na višem nivou između sela koja se na svetskoj mapi prepoznaju po osobenoj ponudi govoila je Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije. Potpisnicima je poželela uspešnu saradnju koja je od ključnog značaja za dalji razvoj oba sela.

Direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić poželela je gostima da iz Mokre Gore ponesu najlepše uspomene, podsetivši da smo zapravo bogati onoliko koliko prijatelja, putovanja i uspomena sa njih imamo.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.