Tajni život medveda na Tari (VIDEO)

TARA – Uz Pančićevu omoriku, zaštitni znak Tare svakako su i mrki medvedi. Realizacijom novog projekta monitoringa, pod nazivom „Tajni život medveda“, biolozima je omogućeno da prate aktivnosti ovog predatora iz njegovog ugla gledanja na svet oko sebe.

Pomoću ogrlice sa kamerom postavljene oko vrata medveda Aleksandra omogućeno je praćenje njegovih dnevnih aktivnosti. Iako je on ogrlicu zbacio pola godine pre planiranog završetka snimanja, došlo se do važnih saznanja, pre svega po pitanju reproduktivnih aktivnosti.

„Žao nam je, jer smo mogli dobiti više materijala. Ali, ipak smo je našli i uspeli da skinemo snimke sa nje. Dobili smo značajne snimke u vezi sa reproduktivnim periodom medveda i to će nam pomoći da bolje razumemo ovaj deo njegove biologije“, kaže rukovodilac projekta, Duško Ćirović.

I pored toga što se smatra da ima povoljniji prostor za život, procenjeno je da u Srbiji živi tek oko 120 jedinki mrkog medveda, skoro osam puta manje nego u susednoj Hrvatskoj. Smatra se ugroženom vrstom, a i snimci pokazuju da je Aleksandar izbegavao područja na kojima žive ljudi.

„Na području NP Tara, ali i čitave Srbije, raste broj jedinki mrkog medveda. Nadam se da vremenom možemo dostići broj jedinki koji će biti optimalan za opstanak ove vrste u Srbiji“, rekla je biolog, Marijana Josipović.

Značaj medveda po renome Tare ne dovodi se u pitanje.

„Tara je reproduktivni centar medveda u Srbiji. Hvala Bogu, on se raširio po čitavoj zemlji zahvaljujući ovdašnjim aktivnostima, jer Tara se ne bavi medvedima od skoro, već možda i 100 godina unazad“, smatra direktor NP Tara, Dragoš Karaklić.

Aleksandar je uglavnom boravio u prostoru Nacionalnog parka, a period od novembra do marta proveo je u brlogu. Uglavnom se hranio insektima i larvama, a izuzev susreta sa jednim mužjakom i dve ženke svoje vrste, na snimcima nema njegovih kontakata sa drugim životinjama.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.