Protesti Požega:Opštinsko rukovodstvo odbacilo demokratski dijalog zbog ličnih interesa

POŽEGA-Grupa građana koja organizuje proteste u Požegi povodom odluke o rebalansu budžeta i izdvajanju 12 miliona dinara za kupovinu nelegalnog objekat kod Sportske hale ,odgovorila je na saopštenje predsednika opštine Milana Božića ,kome su poručili  da svojim delovanjem i ukazivanjem na protivzakonite radnje njega i njegove bliske saradnice doprinose razvoju opštine i lokalne zajednice.

U saopštenju se dalje navodi:

„Pošto je rukovodstvo opštine Požega izgubilo svaki osećaj za racionalno prosuđivanje o uzrocima građanskog nezadovoljstva u gradu, a demokratski dijalog u službi svih građana odbacilo u ime ličnih interesa male grupe pojedinaca bliskih vlasti i osetljivih na kritiku, dužni smo da sami skrenemo pažnju na određene činjenice.

Predsedniku opštine ne pada na pamet da neka lica nisu ni bila u prilici da se u prethodnom periodu istaknu svojim radom ili zalaganjem, jer su njihova radna mesta popunjena partijskim kadrovima, ljudima sa kupljenim diplomama i osobama koje su, zahvaljujući svojim političkim pozicijama, preko noći diplomirale na ustanovama sumnjivog akademskog kredibiliteta, u životnom dobu kada su i njihova deca zakoračila u svet ravnopravnih akademskih građana.

Svaki, ali baš svaki građanin ima pravo da javno iznese svoje mišljenje, kritiku, provokaciju, vrednosni sud ili neki satirični komentar na račun predstavnika vlasti, bez obzira na to da li je ranije koristio svoje aktivno ili pasivno biračko pravo, da li je profesionalno dokazan, porodično i stambeno situiran, da li je radno angažovan ili nezaposlen, i tako dalje. Pravo na slobodu mišljenja i govora nije nikome ni od koga dato, kako kaže predsednik Božić, nego je svakom čoveku prirođeno i a priori zagarantovano.

Pita se dalje predsednik Božić, kako objasniti činjenicu da ta lica u svom javnom govoru predstavnike lokalne samouprave nazivaju polupismenom, nekulturnom i parapolitičkom kamarilom, ne uzimajući u obzir ponašanje opštinskih čelnika, koji u svojim javnim istupanjima ili na sednicama Skupštine opštine javno vređaju opozicione odbornike, neistomišljenike među građanima nazivaju ološem, soroševcima, lopinama, bagrom i sličnim pogrdnim izrazima i uopšte ostavljaju upečatljiv utisak osoba bez ikakvog intelektualnog pedigrea i  građanske kulture.

Određivanje prioriteta lokalne vlasti kroz aktivnosti kao što su asfaltiranje puteva, izgradnja mostova po selima i uređenje korita reke Skrapež je veoma indikativno, jer, iako se na prvi pogled čini da su to sve poduhvati od opšteg značaja, druga strana medalje je takva da te poslove, po pravilu, bez tendera i konkursne dokumentacije ili kroz nameštene tendere, protivzakonito dobijaju bliski saradnici vlasti, bez polaganja računa građanima o obimu utrošenih sredstava za te namene i njihovoj finansijskoj opravdanosti.

U saopštenju se navodi da je predsednik opštine, dolaskom na vlast, napokon prekinuo pljačkanje opštinskog i republičkog budžeta od strane prethodne opštinske vlasti. Pljačka opštinskog i republičkog budžeta je teško krivično delo i predsednik bi , u skladu sa svojim saznanjima i dokazima o učionicima tih krivičnih dela, trebalo da podnese krivične prijave nadležnim organima protiv osumnjičenih, umesto što paušalnim i neodgovornim komentarima, putem sredstava javnog informisanja, stiče jeftine političke poene i  bez istrage presuđuje političkim neistomišljenicima. Takođe, ovim putem želimo da skrenemo pažnju predsedniku opštine, Božiću, da je članom 332. Krivičnog zakonika predviđeno krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca.

Mi se možemo složiti sa delom saopštenja predsednika opštine Milana Božića u kome kaže „dela o svakome govore“. Predsednik Božić, taj ,,običan čovek iz naroda“, se ,,svojim radom i zalaganjem u predhodnom periodu“ istakao na način da je račun privrednog društva, čiji je formalni osnivač i zakonski zastupnik njegova supruga, u neprekidnoj blokadi od 27. 2. 2015. godine, u iznosu od blizu osamdeset hiljada evra. Skoro onoliko koliko koštaju džipovi ,,golobradih mladića, boraca za slobodu iz pocepanih farmerki“.

Ne treba biti posebno intelektualno nadaren i promućuran da bi se zaključilo ko zaista vodi poslovanje preduzeća ,,VETKOMERC-BOŽIĆ“ d.o.o. Požega, odnosno ko stoji iza ovog duga, a to sigurno nije Božićeva supruga.

I pošto nas je predsednik opštine na kraju svog prvog saopštenja pozvao da ,,ne protestVujemo“, već da svojim radom i zalaganjem doprinesemo razvoju opštine i lokalne zajednice – poručujemo mu da svojim delovanjem i ukazivanjem na protivzakonite radnje njega i njegove bliske saradnice upravo to i radimo. Za razliku od predsednika opštine i predsednice Skupštine opštine koji svojim radom direktno doprinose isključivo razvoju sopstvenih interesnih projekata.“

You may also like...