EU traži prestanak progona Slađane Petrović Varagić

POŽEGA-Radna grupa EU Arts Rights Justice pismom koje je uputila svim nivioma vlasti u Srbiji ukazuje na kršenje ljudskih prava i uvrede kojima je od decembra 2015. godine izložena Slađana Petrović Varagić, istoričaka umetnosti iz Požege i apeluje da se sa progonom ove kulturne menadžerke hitno prestane.

Radna grupa Evropske Unije Arts Rights Justice od leta 2017. godine, prati slučaj kršenja prava i javnog vređanja koje se vrši nad Slađanom Petrović Varagić, istoričarkom umetnosti i kulturnom menadžerkom iz Požege. U svom pismu Arts Rights Justice ističe da su ovaj slučaj vršenja pritisaka, oduzimanje osnovnih ljudskih prava i javna vređanja Slađane Petrović Varagić prijavili 2017. godine specijalnom izaslaniku za prava u kulturi pri Kancelariji Ujedinjenih nacija i ističu da će nastaviti pismeno da iznose dokaze u korist gospođe Petrović Varagić kako bi njena prava bila zaštićena.

Arts Rights Justice je uputila pisma predstavnicima lokalne vlasti u Požegi – predsedniku opštine Požega, Milanu Božiću i predsednici Skupštine Opštine Požega, Zorici Mitrović sa apelom da prestanu sa iznošenjem kleveta i uvreda prema gospođi Slađani Petrović Varagić kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu, sa napomenom da će se  nastavak ovakvog odnosa prema njoj i različiti načini da se ona ućutka, od strane Art Rights Justice smatrati daljim kršenjem međunarodnih zakona o ljudskim pravima.

You may also like...