Užička forenzička laboratorija jedna od najsavremenijih

UŽICE-Nacionalni kriminalističko-tehnički centar u Užicu jedan je od četiri takva centra u Srbiji. Za pet godina, u njemu je urađeno 4.300 veštačenja na zahtev suda ili policijskih uprava u Užicu, Prijepolju, Valjevu, Čačku, Kraljevu i Novom Pazaru.

Naizgled originalan rukopis, cifra, fotografija, pečat, pisani ili štampani dokument, uz savremeni uređaj, umeće grafologa i u svetu priznatu metodu, ovde identifikuju skriptora, potvrđuju ili osporavaju originalnost dokumenta.

„To su razni ugovori, priznanice, oproštajna pisma, preteća pisma“, navodi Gorica Radović, dipl. inž. tehnologije, veštačenje dokumenata i rukopisa. „Danas se sve falsifikuje, od ugovora ili menice vrednosti po nekoliko miliona evra do karte za prevoz“, rekla je Radovićeva.

I u ovoj, jednoj od najsavremenijih laboratorija za fizičko-hemijsko izazivanje otisaka prstiju na predmetima koje dostavljaju krimi-tehničari sa lica mesta, stiže se do izvršilaca krivičnih dela.

„Naravno, nije sve isto kao u televizijskim serijama. Treba malo više vremena, umeća, znanja“, ističe Jovanović.

Od ukupnog broja veštačenja, kojih je od početka godine do sada bilo gotovo tri stotine, najviše je onih iz oblasti fizičko-hemijskog ispitivanja, najrazličitijih vrsta materijala, u za to akreditovanoj i sertifikovanoj laboratoriji.

Prema rečima Dragane Dogandžić, šefice Odseka za KTC u Užicu, najčešće se radi na ispitivanju droga i proveri da li u dostavljenom materijalu ima psihoaktivnih supstanci.

„Usaglašenost rada sa zahtevima standarda, omogućava nam da možemo da sarađujemo sa laboratorijama forenzičkim u Evropi i u svetu“, navela je Dogandžićeva.

Rezultati i veštačenja do kojih, korak po korak, stižu užički visokoobrazovani forenzičari validni su i koriste se u domaćim i međunarodnim procesima i sudovima.

RTS

You may also like...