Protest čamdžija u Novoj Varoši (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Vlasnici turističkih čamaca iz Nove Varoši danas su održali protest povodom nove uredbe o proširenju Specijalnog rezervata prirode Uvac kojom se predviđa obavezna upotreba elektromotora umesto onih na benzin. Iako je resorno Ministarstvo obećalo subvencije, za sada je nemoguće nabaviti elektromotore jer ih nema na našem tržištu.

Uskoro se bliži početak letnje sezone na Uvcu, a čamdžije iz Nove Varoši će verovatno morati da motore na benzin zamene elektromotorima. Problem je nastao jer elektromotora nema na našem tržištu, kao ni adekvatne infrastrukture za bazne stanice.

ČAMAC
Foto: ZooMUE

„S obzirom da trenutno nema još uvek ni jedan zastupnik niti uvoznik tih elektromotora, onda bi bili u problemu gde da ih nabavimo i ko bi nam sutra te motore održavao“, kaže čamdžija Danilo Paunović.

Kako će se prevesti do kuće pitaju se meštani kojima je put do kuće jedino moguć preko Uvačkog jezera.

„Celu moju imovinu da prodam ja ne mogu da kupim taj motor koji bih koristio samo da priđem svom imanju jer drugačije ne mogu“, kaže meštanin Mitar Obućina.

Iz Rezervata Uvac se nadaju da će postići kompromis sa resornim Ministarstvom kojim bi se odložio početak primene ovog rešenja i obezbedile subvencije za izgradnju infrastrukture.

„Radi se na tome da se sa Ministarstvom napravi dogovor da se ta odluka odloži za neki period koji će stvoriti mogućnost da se nabave elektromotori i obezbedi infratsruktura. Potrebno je da se obezbede mesta za punjenje baterija, kao i baterije koje će se nositi na plovilima“, rekla je vršilac dužnosti direktora Specijalnog rezervata prirode Uvac MIljka Dučuć.

Nakon uvida u nacrt nove uredbe, koji će trajati 20 dana, biće organizovana i javna rasprava gde će o zajedničkom rešenju razgovarati predstavnici Ministarstva životne sredine i čamdžije iz Nove Varoši i Sjenice.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.