Projekat NeoLIFE prezentovan u Španiji

UŽICE-Evropska mreža za kulturni turizam (ECTN) je prepoznala projekat NeoLIFE kao inovativni model interpretacije kulturnog nasleđa i omogućila predstavnicima projektnog tima prezentaciju projekta na godišnjoj konferenciji u Španiji članovima mreže i partnerima u okviru završne konferencije Interreg CHRISTA projekta.

U okviru sesije Trendvi, studije slučaja i modeli, metode, koncepti i rezultati predstavljeni su ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati projekta NeoLIFE sa posebnim fokusom na model održivog upravljanja arheološkim muzejom na otvorenom u kanjonu reke Đetinje. Prezentacija projekta rezultirala je inicijativom za članstvo gradova Užice i Tuzla u ECTN-u što otvara mogućnosti za kreiranje partnerstava i razmenu iskustava sa ostalim članicama mreže i povećanje vidljivosti turističke ponude zasnovane na kulturnom nasleđu oba grada i prekograničnog područja.

Evropsku mrežu za kulturni turizam čine predstavnici 29 zemalja Evrope koji se sastaju jednom godišnje i prezentuju primere dobre prakse, diskutuju o novim trendovima na svetskom turističkom tržištu i proglašavaju godišnjeg pobednika u kategoriji Destinacija održivog kulturnog turizma.


Projekat “Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE” zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

You may also like...