Prijem za anonimne heroje (VIDEO)

UŽICE-U Srbiji i širom sveta danas se obeležava međunarodni Dan davalaca krvi. U Gradskoj kući u Užicu priređen je prijem na kome su uručeni pokloni najistaknutijim  dobrovoljnim davaocima.

„Grad Užice želi da na ovaj dan oda priznanje anonimnim herojima koji nesebično i bez ikakve naknade dobrovolno daju krv u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudi kojima je to najpotrebnije.Posebno je važna uloga Crvenog krsta  u podizanju svesti o važnosti dobrovoljnog davalaštva“, istakao je zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević.

Načelnica Službe transfuzije Opšte bolnice Užice  Marija Petrović Božić  zahvalila se svim davaocima i zahvaljujući kojima užička služba ima dovoljno krvi .Ona se zahvalila u gradskom rukovodstvu koje je pomoglo da Služba transfuzije ostane u Užicu.

„U toku je adaptacija sprata u bolnici da bi davaoci imali poseban prostor odvojen od pacijenata. Pošto u Priboju i Prijepolju ne mogu da rade sa dobrovoljnim davaocima mi ćemo ove godine organizovati oko 50 akcija više na tom području u cilju zadovoljenja potreba užičke i bolnica u Priboju i Prijepolju“ ,rekala je Božićeva.

U ime davalaca obratili su se Milan Ostojić, koji je preko 100  puta dao krv, i koji je pozvao sve mlade ljude da uzmu učešće u ovim akcijama, a  devetnaestogodišnja Ana Šimšić,najmlađi davalac  , istakla je  da je dobrovoljno davalaštvo način širenja humanosti koje je posebno bitno jer  se naša zemlja bori sa nestašicom krvi.

Svetski dan davalaca krvi obeležava se 14. juna, na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868-1943) koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.

You may also like...