Priboj platio za četri godine 60 miliona dinara oštete za ujede pasa lutalica

PRIBOJ – U Priboju je održan sastanak između predstavnika lokalne samouprave i relevantnih službi u opštini na kome su dogovoreni dalji koraci o postupanju po preporukama iz izveštaja Državne revizorske institucije o efikasnosti rešavanja problema pasa lutalica.

Foto: A.Rovčanin

Opština Priboj pripada grupi opština koje ne organizuju obavljanje zoohigijene u delu postupanja sa napuštenim životinjama, a za subjekta revizije izabrana je zato što je u periodu od 2017. do 2020. godine na ime odštete po osnovu ujeda pasa lutalica isplatila oko 60 miliona dinara iz lokalnog budžeta, što je najveći iznos u grupi JLS koje ne organizuju zoohigijenu u delu postupanja sa napuštenim životinjama, navodi se u izveštaju državnog revizora.

Iako je u Strategiji rešavanja problema nevlasničkih pasa i mačaka na teritoriji opštine Priboj koja je usvojena još 2014. godine definisano da je primarni cilj lokalne samouprave smanjenje populacije pasa lutalica i da je nosilac aktivnosti JKP Usluga, u okviru tog preduzeća do danas nije formirana zoohigijenska služba. Opština nije obezbedila ni prihvatilište za napuštene životinje iako je se potpisivanjem Memoranduma o saradnji u cilju rešavanja problema pasa lutalica  2020. godine obavezala sa opštinama Prijepolje i Nova Varoš da će zajednički delovati u cilju efikasnijeg i racionalnijeg rešavanja ovog problema.

Po završenoj reviziji, državni revizor naložio je i određene mere koje bi opština Priboj trebala sprovesti ukoliko želi da stane u red lokalnih samouprava koje problem pasa lutalica rešavaju na human i efikasan način.

Psi lutalice u Priboju
Foto: Priboj

Na sastanku, kome su pored zamenika predsednika opštine i načelnika opštinske uprave, prisustvovali i predstavnici veterinarske struke, Doma zdravlja, komunalne inspekcije, policije, opštinskog javnog pravobranilaštva, Kancelarije za mlade i Komunalnog preduzeća, razgovaralo se o daljim načinima postupanja shodno preporukama revizora kako bi se rešio problem pasa lutalica ali i sprečile dalje zloupotrebe prava na naknadu štete po osnovu ujeda pasa, što je nažalost, praksa pokazala, da se veoma često dešava.

– Donet je zaključak da se u narednih 60 dana formira zoohigijena u okviru JKP Usluga. Mera, koja se pokazala kao izuzetno efikasna, a čiji će se puni efekti videti kroz narednih 3 do 5 godina, kako objašnjavaju predstavnici veterinarske struke, jeste program CNR – uhvati- vakciniši -steriliši-pusti koju je opština Priboj počela da sprovodi 2021. godine. Za ovaj program opština je prošle godine opredelila lokalnim budžetom 500.000.00 a ove godine će pojačati iznos na 2 miliona – kaže načelnik Opštinske uprave Đorđe Dujović.

Od 2017. do 2020. godine, kako se navodi u izveštaju, zbog neaktivnosti inspekcijskih službi u ovoj oblasti, u Priboju nije izrečena nijedna kazna za neodgovorno ponašanje vlasnika pasa. I na ovu konstataciju revizora, preduzete su određene aktivnosti.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.