Premijera Koštane u užičkom Narodnom pozorištu

UŽICE-Predstava „Koštana“ po tekstu Bore Stankovića, u adaptaciji i režiji Branka Popovića, biće premijerno prikazana u subotu, 31.marta s početkom u 20 časova, na velikoj sceni Narodnog pozorišta Užice.

Biće to peto postavljanje Stanakovićevog komada u NP Užice od njegovog osnivanja, a za premijeru je odabran dan kada je 1876. godine u Vranju rođen veliki pisac. Istovremeno, tim komadom, Branko Popović će obeležiti trideset godina svog rediteljskog rada, a Biljana Prokić, koja igra naslovnu ulogu, obeležiće isto toliko godina glumačkog staža.

Da su se užičkoj „Koštani“ ukrstili vredni jubileji, ukazuje i to da je priprema predstave počela prošle godine, odnosno pet decenija od njenog poslednjeg izvođenja na sceni Užičkog pozorišta. Te 1967. godine, Mira Peić je bila Koštana, a Raša Plaović, jedan od naših najvećih glumaca, režirao je komad i bio Mitke. Njegovu rediteljsku zamisao i način na koji je tumačio Mitketa, tadašnji mediji su nazvali „prvorazrednim kulturnim događajem“.

U novoj postavci „Koštane“, koja je ostvarena u saradnji sa užičkim udruženjem „Era“ čiji članovi će igrati i uživo svirati i pevati, osim Biljane Prokić, igraju: Momčilo Murić (Hadži Toma), Branislav Ljubičić (Stojan), Vahidin Prelić (Arsa), Slobodan Ljubičić (Mitke), Hadži Nemanja Jovanović (Marko), Biljana Zdravković (Magda), Nikola Penezić (Policaja), Goran Šmakić (Grkljan), Divna Marić (Kata), Danica Ljubičić (Stana), Tijana Karaičić (Vaska), Andrijana Simović (Zada) i Snežana Ćirović (Salče).

Scenografiju je osmislila Marijana Zorzić Petrović, kostime Snežana Kovačević, muziku je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski, a lektorka je Stana Smiljković.

Reditelj Branko Popović kaže za Danas da je komad postavio u stilu poetskog realizma, kao što je ga je Stanković napisao, te da njime želi da ukaže na niz pitanja, među kojima je centralna dilema o odnosu umetnika i društva.

„Pitamo se da li nam je umetnost danas potrebna, da li su nam potrebni umetnici i da li svi oni moraju da dožive sudbinu Koštane, jer kada pokažu pravo lice društva u kome žive, budu proterani, otpisani i nepotrebni“, kazao je za Danas Popović.

Danas

You may also like...