Prekomerna proizvodnja struje uzrok niskog vodostaja na Kokinom brodu? (VIDEO)

KOKIN BROD – Zlatarsko jezero beleži najniži vodostaj u poslednjih petnaestak godina. Ovo izletište i mesto okupljanja ribolovaca sa nedostatkom vode suočava se, prema rečima meštana, usled prekomerne proizvodnje električne energije na tamošnjoj hidro-elektrani.

Nasukani čamci i šlepovi, ostaci davno potopljenog, već mrtvog drveća, kao i dolazak automobilima na ostrvo usred jezera, trenutna su slika poznatog izletišta na Kokinom brodu. Lokalno stanovništvo, kao i vlasnici vikendica i splavova, složni su u isticanju uzroka problema.

„Previsoka potrošnja električne energije je jedini uzrok. Ostaje nam da se nadamo da nam Bog da više kiše, jer je teško očekivati da se smanji potrošnja struje“, rekao je Miodrag Simeunović iz sela Burađe.

Posledice niskog vodostaja mogle bi da se odraze i na turizam ovog kraja.

„Ovde se leti dolazi zbog kupanja, pecanja i vodenih sportova. S ovakvim vodostajem, teško da će biti neka sezona. Ovako nizak vodostaj poslednji put je zabeležen 2005. godine i tada je sezona bila katastrofalna“, kaže Goran Žunić, vlasnik privatnog smeštaja.

Meštani kažu da je potrebno još svega sedam metara kako bi se došlo do ekološkog minimuma, posle čega bi živi svet u vodi bio ozbiljno ugrožen.

Najniži vodostaj na Zlatarskom jezeru od 2005. godine
Foto: ZooMUE

„Ribari poput mene se bune zbog svega ovoga. Ali, šta da se radi. Ovo i jeste napravljeno zbog proizvodnje struje. Ali, ja ovako nizak vodostaj ne pamtim, a ovde sam od samog početka rada brane“, kaže Užičanin Milan Janković Ćamil, vlasnik jedne od vikendica.

Iz rezervata Uvac ističu da sama činjenica da su akumulacije u novovaroškom kraju međusobno povezane, sa ovakvim režimom rada može dovesti do ekoloških rizika ne samo po riblji svet, već i po stanovništvo.

Nasukani čamci na Zlatarskom jezeru usled niskog vodostaja
Foto: ZooMUE

„U junu i u julu dolazi do porasta površinske temperature vode, što pogoduje razvoju algi. Ukoliko ostane ovakav režim rada, postoji mogućnost da će zagađena voda iz jezera Uvac preži i u Zlatarsko jezero, pa i u Radoinjsko, iz kojeg se vodom snabdeva Priboj“, kaže Novak Pejović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Većina meštana i vikendaša poseduje čamce, koji su sada nasukani. Neki će pokušati da ih pomoću traktora spuste do vode, dok će neki čekati ponovni porast vodostaja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.