Pravoslavna Nova godina proslavljena u Jablanici po 15. put (VIDEO)

JABLANICA – U zlatiborskom selu Jablanica 15. godinu uzastopno organizovana je proslava pravoslavne Nove godine. Meštane, ali ni goste ovog sela, ni niske temperature nisu sprečile da okupljanjem ispred seoske crkve obeleže jedan od najznačajnijih datuma u ovom kraju.

Proslava pravoslavne Nove godine za ovo zlatiborsko selo posebno je važan događaj, jer je ovo jedna od retkih prilika tokom kojih Jablanica uspeva da oživi na pravi način.

Posebno insistiraju na tradiciji prisustva Božić Bate i njegovoj dodeli poklona deci, pa su ih pogodili nedavni natpisi u medijima o tome kako je ovaj lik prevaziđen još u 19. veku.

„U Jablanici je već 15 godina Božić Bata realnost i to Srbija treba da zna. Moramo poštovati Božić Batu, kako bismo poštovali i svetski brend kakav je Deda Mraz“, kaže Vukomir Božanić, iz Turističkog udruženja Jablanica.

I sam Božić Bata obratio se na svoj način.

„Želim našoj omladini i našim naslednicima napredak i ljubav. Da im Bog da zdravlja i dosta para“, kaže Dragan Spasenić, u ulozi Božić Bate.

Osim meštana, značajni broj prisutnih člinili su i turisti, od kojih je većina bila u Jablanici po prvi put.

„Već 15 godina smo na Torniku, ali nikako nismo uspevali da dođemo ovde. Sada smo konačno uspeli i stvarno je odlično“, rekao je jedan posetilac iz Niša.

Obeležavanje pravoslavne Nove godine, uz nalaganje ostataka Badnjaka, obuhvatilo je i nastupe pevačkih grupa i pripremu lovačkih specijaliteta.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.