Povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju prioritet i u ovoj godini

UŽICE-U cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ubrzanja toka saobraćaja i smanjenja gužvi nabavljena je i postavljena elektronska i druga oprema na najfrekvetnijim putnim pravcima u gradu. Ta praksa biće nastavljena, pa su u ovoj godini planirana znatno viša sredstva za nabavku pešačkih semafora, vibro traka, usporivača brzine…

Kako ističe Slobodan Šiljković član Gradskog veća za saobraćaj veliki broj vozača apelovao je da se na pešačkom prelazu kod “Zdravljaka” na glavnoj ulici postavi semaforska signalizacija.

foto.zoomue

“Ukazivali su na veliki broj pešaka koji se neorganizovano kreću, na način da najpre pešački pređe jedna osoba, pa dve, a onda se ponovo pojave i sa druge strane pre nego što vozač krene da isti pređe. Sa jedne strane i pešaci nisu bili baš najsigurniji da li da sačekaju ili krenu, a sa druge strane tek vozači su, na tom, najopterećenijem pešačkom prelazu bili nesigurni, da li da nastave ili da stanu, što je znatno uticalo na bezbednost pešaka na tom prelazu. Istovremeno, u određenim vremenskim intervalima stvarala se velika gužva automobila”.

Potvrdu da je potrebno baš tu postaviti semaforsku signalizaciju dao je i Saobraćajni fakultet iz Novog Sada.

“Uradili su studiju opravdanosti signaliziranja pešačkog prelaza, gde su parametri pokazali da je potrebno prelaz opremiti semaforima i to na način da i pešaci i vozila budu upravljani putem semafora. Semafori su postavljeni krajem decembra 2021. godine, ali zbog gužvi oko Nove godine i ostalih praznika, njihova implementacija pomerena je za kraj januara ove godine, dodaje Šiljković.

foto.zoomue

Prema njegovim rečima, kada semafori rade, svakodnevno se kontroliše gužva u saobraćaju na tom mestu, menjaju vremenski intervali pešaka i vozača i trenutno se koristi ukupni vremenski interval od 70 sekundi, gde vozači imaju 52 sekunde, a pešaci 18 sekundi za prolazak. Dodaje, da će se ova vremena pratiti kako bi se u narednom periodu pronašlo najbolje rešenje za dužinu vremena, u sekundama, za prolazak pešaka i vozača.

Pored semaforske signalizacije koja je postavljena u Ulici Dimitrija Tucovića, na potezu od Carine prema Sarića Osoju i u Krčagovu postavljeni su elektronski usporivači brzine. Vibro trake postavljene su kod Medicinske škole, kao i u veoma frekventnoj Ulici Miloša Obrenovića u Krčagovu.

Slična rešenja po rečima nadležnih biće primenjena i u ostalim ulicama u gradu, sa ciljem da se bezbednost svih učesnika u saobraćaju podigne na viši nivo, a za nabavku semaforske i elektronske signalizacije, vibro traka i ostalih elemenata u ovoj godini biće izdvojeno i više novca,navodi se na sajtu grada Užica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.