Portreti patrijarha Pavla u Bajinoj Bašti

BAJINA BAŠTA – U galeriji „Kultura“ u Bajinoj Bašti otvorena je izložba „Portreti patrijarha Pavla“ autora Hadži Marka Vujičića, fotoreportera „Vesti“ i dugogodišnjeg urednika fotografije „Pravoslavlja“, novina srpske patrijaršije.

Hadži Marko Vujičić je fotoreporter koji je imao priliku da u kontinuitetu beleži sve događaje u vezi sa životom i radom patrijarha Pavla.

Na izložbi u Bajinoj Bašti posetioci će videti 33 portreta patrijarha koje je Vujičić snimio u Srbiji, ali i dijaspori.

„Posebna je simbolika da se izložba portreta nađe baš u ovom gradu zato što je to mesto koje je imalo posebnu važnost u životu tada jerođakona Pavla. U godinama posle Drugog svetskog rata, on je bio sabrat manastira Rača ukraj Drine, pa sve do svoga odlaska u Prizren, a zatim i u Atinu na postdiplomske studije. Malo je poznato da upravo zahvaljujući patrijarhu manastir Rača ima deo moštiju Svetog kralja Dragutina – monaha Teoktista, koji je ktitor manastira Rače“, ističe Vujičić.

Hadži Marko Vujičić diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, član je Udruženja novinara Srbije i do sada je imao više samostalnih i zajedničkih izložbi fotografija.

Izlagao je i u Pragu povodom 50 godina autokefalnosti Češke pravoslavne crkve i ilustrovao je više stručnih knjiga, monografija, spomenica i šematizma eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Извор: vesti online

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.