Počelo Savetovanje agronoma na Zlatiboru (video)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je otvoreno 49. Savetovanje agronoma Srbije koje je okupilo eminentne stručnjake, predstavnike ministarstava, uspešne privrednike i poljoprivredne proizvođače. Savetovanje, na kome će biti prezentovana najnovija dostignuća u oplemenjivanju ratarsko- povrtarskih biljaka, organizovao je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Danilo Golubović, govoreći o iskustvima sa skrininga pregovaračikih poglavlja 11,12,13 u okviru pregovora s pristupanju EU, rekao je da su interesi srpske poljoprivrede u Evropskoj uniji.
„Moramo ekonomski i strateški odgovorno reagovati ,najpre u domenu jačanja kapciteta administracije i osavremenjavanja  Nacionalne laobratorije za ispitivanje kvaliteta životnih namirnica, pre svih mleka.Izvozni rezultati ali i finanskijska podrška u prethodnom periodu pokazuju da je naše mesto u Evropskoj uniji sa čijim članicama imamo Ugovor o slobodnoj trgovini“, naglasio je Golubović.

 

„Na putu ka Evropskoj uniji trebalo bi u svakoj fazi tog procesa da gledamo koji su interesi i benefiti u razvoju srpske privrede,trebalo bi da budemo zadovoljni što ćemo imati uređenije trzište i što će poljoprivrednici moći unapred da planiraju proizvodnju koja donosi profit i kakve će biti cene. Posledice tog uređenog sistema dovešce do pristupanja Evropskoj Uniji“, rekao je direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Jegor Miladinović.

 

Ove godine u program Savetovanja je uvrštena i edukacija savetodavaca Poljoprivrednih stručnih službi Srbije.Direktorka Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, Snežana Janković, koji je ovlašćena organizacija za edukaciji, rekla je da su predviđena tri modula edukacije na razmeni znanja i tehnologija, po kojima će se savetodavci obučavati do sredine jula 2015, a potom u okviru svojih redovnih aktivnosti informisati poljoprivredne proizvođače.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.