Počelo polaganje male mature

UŽICE – Ove godine završni ispit je osmišljen drugačije i polaganje se odvija uz niz preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Polaganje završnog ispita je počelo danas iz srpskog jezika, 18. juna je iz matematike, a u petak 19. juna učenici će raditi kombinovani test.

„Polaganje male mature je u učionicama, a ne u fiskulturnim salama. Nove su procedure i postupci u školi za stizanje, pregledanje i vraćanje testova. Jedna od novina je način na koji se testovi pregledaju, način praćenja i uvid od strane učenika. Testovi imaju svoje identikacione nalepnice i bar kodove preko kojih se testovi skeniraju i smeštaju u jedan server. Učenik može da prati test na internetu i da vidi kako je uradio, ali i da uputi prigovor“, rekao je rukovodilac Školske uprave Užice Vlade Živanović

Vlade Živanović
Foto Infoera

Zadaci zatvorenog tipa se automatski pregledaju, a otvorenog tipa, gde učenici dodatno rade, pregledaju od strane nastavnika.

„Zadatke otvorenog tipa jednog učenika pregledaju dva nastavnika sa teritorije Srbije. Ukoliko test procene istim brojem bodova test se onda zatvara, a ukoliko postoji neslaganje kod pregledanja taj zadatak ide na reviziju odnosno druga dva nastavnika pregledaju“, dodao je Živanović.

U Užicu 717 učenika završava osmi razred a ukupno 2772 u Zlatiborskom okrugu. Preko 200 slobodnih mesta je više nego učenika koji će konkurisati za obrazovne profile u srednjim školama.

Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.