Počela Pršutijada u Mačkatu (video)

MAČKAT-U zlatiborskom selu Mačkat danas je počeo 17.Sajam suvomesnatih proizvoda,poznatiji kao Pršutijada i trajaće do 12.februara.

Od 16 izlagača tradicionalnih zlatiborskih suvomesnatih proizvoda stručni žiri je Iliji Stojanoviću  iz Mačkata dodelio nagradu za najbolju goveđu pršutu,Miroslav Stojanović je proiyveo najbolju svinjsku pršutu,Dragan Stojanović stelju ,Radomir Šopalović slaninu,a Nikola Brković kobasicu.

Milojko Šopalović već 40 godina proizvodi pršutu i kaže da je najbitnije dobro meso od bika ili vola.

“Zatim se meso dobro usoli i osušiti.Treba znati oko vatre,najbolja su bukova drva ,a dim daje lepu aromu.Ceo proces nastanka pršute  traje mesec dana”,objašnjava Šopalović.

 

Otvarajući 17.Pršutijadu predsednik opštine Milan Stamatović istakao je da je ova manifestacija značajna za očuvanje i unapređenje tradicije pravljenja zlatiborskih suvomesnatih proizvoda .

“Pršutijadu poseti preko 10000 posetilaca iy čitave zemlje,a ideja za pokretanje događaja proistekla je od lokalnih proizvođača sa ciljem da se doda vrednost proizvodu koji se tradicionalno proizvodi na uskom području,standardizuje kvalitet,zaštiti geografsko poreklo i očuva pašni tov”,rekao je Stamatović.

Svi posetioci Pršutijade tokom vikenda pršutu mogu kupiti po ceni od 1300 do 1600 dinara ,a slaninu od 500 do  900 dinara po kilogramu.

Po prvi put na ovogodišnjoj Pršutijadi učesvuju i izlagači iz  Hrvatske i Crne Gore.

Organizatori 17.Pršutijade su opština Čajetina,Turistička organizacija Zlatibor,Zlatiborski Eko agrar,Kulturno-sportski centar Čajetina i proizvođači,uz podršku Stalne grupe za regionalni ruralni razvoj.

You may also like...