Počela adaptacija pomoćnog objekta Jevđevića kuće

PRIBOJ – U okviru projekta „Beli sport i kulturno-istorijsko nasleđe Polimlja sa kraja 19. veka u funkciji razvoja turizma opština Priboj i Rudo“ počeli su radovi na adaptaciji pomoćnog objekta Jevđevića kuće, a koji će biti pretvoren u radionicu za izradu suvenira, arheološki depo i prostor za konzervatorske poslove, navodi se na sajtu opštine Priboj.

Reč je o projektu prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020, koji traje 18 meseci i čija je vrednost 215,6 hiljada evra od čega Turističkoj organizaciji za aktivnosti na teritoriji opštine Priboj  pripada 119,4 hiljade evra.

Direktor Zavičajnog muzeja iz Priboja, Savo Derikonjić kaže da niz arheoloških nalaza i niz eksponata koji se nalaze u Muzeju, još uvek, upravo zbog nedostatka konzervatorske radionice nisu zaštićeni ni tretirani kako bi trebalo, te će se sa završetkom ovih radova dobiti adekvatan prostor.

„Ono što je možda interesantno jeste da će Muzej moći i da ima sopstvena sredstva, koja će ubuduće obezbeđivati kroz proizvodnju suvenira. Na nama je da odaberemo eksponate od kojih će biti rađeni suveniri koji će biti u prodaji i biće poklanjani i darivani gostima Priboja“, rekao je Derikonjić.

Tokom trajanja projekta biće organizovane dve radionice za izradu suvenira, na kojima će se izabrati i suveniri za opštine Priboj i Rudo.

 

You may also like...