Ukrašavanje vaskršnjih jaja batik tehnikom (VIDEO)

UŽICE – Pred vaskršnje praznike Narodni muzej u Užicu tradicionalno organizuje radionice ukrašavanja jaja starim tehnikama. Ove godine batik tehniku učili su užički gimnazijalci.

Za batik tehniku neophodni su jaje i čist vosak bez parafina, tuš i pero, dobra volja i strpljenje da se oslikaju i najsitnije šare i detalji kako bi se iskazala sva kreativnost.

Većina današnje dece nije nikada imala priliku da se sretne sa ovom starom tehnikom koju im prenosi penzinerka Branka Andžić. Ona je od svoje svekrve još pre 40 godina preuzela umeće. Kaže, postoje šaraljke, ali je lepše oslikavati perom za lepo pisanje, a bitno je da jaje bude na sobnoj temperaturi kako bi se šara lepo primila.

„Bitno je da je vosak pravi pčelinji, bez parafina da se može naneti na jaje. Ja sam pristalica starih, nasleđenih mustri i želim da mlađima prensem, a oni po svom senzibilitetu mogu šarati šta vole“, kaže Branka.

Jaja oslikana batik tehnikom može se ofarbati bilo kojojm bojom, ali ova na radionci biće ofarbana crvenom, jer je to boja ljubavi i radosti.

„Crveno je boja krvi, krv je život, nešto novo, sluti na radost i sreću, a znamo da je Vaskrs najradosniji hrišćanski praznik, pa će sva jaja biti ofarbana u crveno“, kaže kustos Narodnog muzeja Anđela Brković.

Ove radionice Narodni muzej organizuje od 2011. godine za decu različitog uzrasta. Do sada su ih oslikavali predškolci, osnovci, srednjoškolci, deca sa smetnjama u razvoju i studenti, a svi njihovi radovi se pred Vaskrs nađu na izlažbi „Vaskršnji čuvari“ u Jokanovića kući.

Ove godine izložba će biti otvorena 24. aprila.

 

You may also like...