Planinski doručak promovisan na Sajmu turizma (video)

 BEOGRAD-Na Sajmu turizma promovisan je projekat Planinski doručak koji je  zaštićen žigom garancije kvaliteta i predstavlja specijalizaciju gastronomske ponude Turističke regije Zapadne Srbije.

pl dorucak Planinski doručak se sastoji isključivo od lokalnih proizvoda sa područja Zapadne Srbije i otelotvorenje je ideje da i danas postoji mogućnost da se uživa u proizvodima od prirodnih sastojaka,nastalih prema receptima koje se prenose generacijama.

Pod žigom planinskog doručka su meso i mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi,žitarice i brašna,čajevi,džemovi i med,kao i grnčarija,vunena odeća i unikatne rukotvorine.

“Planinski doručak je postojao i pre ovog projekta,ali je bila neorganizovana ponuda.Svi hoteli i restorani imali su pojedinačno tradicionalne proizvode od pršute,komplet lepinje,heljdopite,zlatarskog sira i drugih lokalnih specijaliteta,ali da bi to postalo konkurentska prednost potrebana je objedinjena ponuda”,kaže direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica Slavko Lukić  koja je realizovala projekat .

 

Lukić ističe da je koncept Planinskog doručka već zaživeo i da se nalazi u ponudi hotela poput Mone na Zlatiboru,a da je u planu da se gastronomska ponuda pretvori u organizovani klaster gastroturizma Zapadne Srbije.

“Postoji interesovanje da se udruže svi u lancu od proizvođača tradicionalnih proizvoda,poljoprivrednih i ugostiteljskih škola i hotelijera”,kaže Lukić.

Nenad Gladić iz Gastronomada koji je u okviru projekta držao radionice o specijalizaciji gastronomske ponude Zlatibora,Zlatara,Tare i ostalih krajeva Zlatiborskog okruga,ističe da je postojanje malih lokalnih proizvođačca tradicionalnih proizvoda prednost ovog kraja.

“Malih proizvođača u svetu je sve manje,jer se koncentrušu u okviru velikih industrija i tako gube lični pečat.Ako mi uspemo da se nametnemo na taj način i da taj mali proizvođač dobije podršku i mogućnost izlaska na svetsko tržište,to će nam se višestruko vratiti”,kaže Gladić.

 

Na sajmu su učestvovali i proizvođači lokalnih tradicionalnih proizvoda koji se koriste za pripremu Planinskog doručka.

“Kvalitet proizvoda postoji i to je naša konkurentska prednost.Trebaju nam sad samo uslovi da povećamo proizvodnju,kako bi mogli da odgovorimo zahtevima tržišta”,kaže Bogdan Dosković kozar sa Jabuke kod Prijepolja koji proizvodi retke vrste kozjeg sira.

 

Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Turistička organizacija regije Zapadna Srbija zaštitili su žig garancije kvaliteta Planinskog doručka kod Zavoda za intelektualnu svojinu.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.