Bista Aleksi Popoviću u Gradskoj kući

UŽICE-Prvom starešini  užičke nahije od 1808.do 1811. godine Aleksi Popoviću ,danas je otkrivena spomen bista koja će strajati u holu Gradske kuće.Bista će stajati pored panoa na kome se nalaze fotografije predsednika opštine i gradonačelnika  Užica posle Drugog svetskog rata.

bista-apOtkrivanjem biste Užice se na simboličan način odužuje ljudima koji su obeležili prošlost ovog kraja,istakao je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić prilikom otkrivanja biste.

Pored obeležja prvom  srpskom upravitelju na početku stvaranja moderne srpske države naćićemo mesto i način za obeležja i drugim predsednicima koji su upravljali Užicem tokom njegove istorije ,istakao je Nešić.

Aleksa Popović je rodom iz Subjela kod Kosjerića.Bio je  vojskovođa i jedan od vojvoda Prvog srpskog ustanka rodom je iz kosjerićkog Subjela i 1805. godine pod vođstvom Karađorđa učestvovao je u borbama za oslobođenje Užica od Turaka. Karađorđevim ukazom 1808. godine postavljen je za prvog upravitelja Užičke nahije. Sudbina Alekse Popovića vezuje se i za užičku tvrđavu gde je 1815. godine od strane Turaka uhvaćen i zatočen i u pokušaju bekstva sa Starog grada uhvaćen i ubijen.

Bista Aleksi Popoviću rad je vajara Velimira Karavelića,a gotovo identična biće postavljena sutra u Kosjeriću.

 

 

You may also like...