Otvorena izložba „Kulturni život u Užicu između dva svetska rata“

UŽICE-U Jokanovića kući je otvorena izložba „Kulturni život u Užicu između dva svetska rata (1919-1941)“, autora Stanojke Milivojević istoričara i muzejskog savetnika, Dijane Ristović, etnologa, muzejskog savetnika i Nemanje Obradovića, istoričara, kustosa.

foto.grad uzice

Po rečima Stanojke Milivojević, namera im je bila da se prikaže kratak pregled razvoja kulturnog života u Užicu između dva rata. U to vreme u Užicu su „radile osnovne i srednje škole, osnivane ustanove kulture, više kulturno-umetničkih, humanitarnih i sportskih društava koji su uz velike napore stvarali kulturni ambijent u varoši u kojoj su siromaštvo i neprosvećenost pritiskali celokupan život.

Uz zahvalnost autorima izložbe na odličnom projektu, Slavica Stefanović direktorka Narodnog muzeja Užice zahvalila se i Ministarstvu kulture i informisanja na finansijskoj podršci.

“Posebnu zahvalnost želim da uputim i mojim kolegama koji su sproveli istraživanja u arhivu Jugoslavije, u Muzeju pozorište umetnosti Srbije i Muzeju književnosti i pozorišne umetnosti BiH u Sarajevu. Veliku zahvalnost dugujemo i konzervatorima Narodnog muzeja Užice Miliću Vukoviću, Draganu Tomanoviću i Marijani Nikolić kao i Vladanu Drndareviću koji je bio zadužen za tehničku realizaciju izložbe”,rekla je Stefanovićeva.

foto.grad uzice

Izložbu je otvorila Snežana Nedeljković, profesor istorije.

“U procesu oporavljanja ekonomije i prihvatanja nastalih promena prema rečima jednog savremenika međuratni period bilo je doba nade i strepnje. Jedna od promena i novina je novonastala Kraljevina Jugoslavija, država na koju su trebali da se naviknu oni koji su je želeli i prihvate oni po čijoj ukusu ili volji nije bila. U vreme u kome je završetak velikog rata dočekan sa olakšanjem i nadom svakodnevni život je dobijao svoje novo obličje. O tome govori ova izložba čiji je naziv “Kulturni život Užicu između dva rata od 1919 do 1941 godine. Izložba je sadržajna i vraća nas u vremena u kojima je tempo života bio drugačiji, a iz ugla današnje čoveka mirniji pa neće začuditi ako neko pomisli da su to bila srećna vremena”,istakla je Nedeljkovićeva.

foto.grad uzice

Izložba otvorena u Jokanovića kući u organizaciji Narodnog muzeja Užice, deo je Programa obeležavanja 9. oktobra Dana grada Užica.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.