Orijentiring – sport za sve (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru se ovog vikenda održava državno Prvenstvo Srbije u orijentiringu, gde takmičari prelaze određene trase, uz pomoć karte i kompasa. Ovaj sport je pogodan za sve, jer razvija visoke fizičke i duhovne kvalitete koje od čoveka zahteva savremeni život.

Oprema za kretanje u prirodi, neopoznat teren, kontrolne tačke u šumi i volja da se među njima snađe za početak je dovoljno za orijentiring. Da bi se bilo uspešno neophodno je savladati veštinu čitanja karte i uz kompas, a za najkraće vreme, pronaći određeni broj tačaka i doći do cilja. Ovim sportom mogu se baviti svi od 7 do 77 godina, rekreativno i takmičarski, a pogodan je i za čitave porodice.

Orijentiring je nastao u Skandinaviji, a zastupljen je danas u oko 60 zemlja. U Srbiji je počeo da se razvija osamdesetih godina i sport je u kome takmičari vode bitke na više polja.

Najbitnije je da takmičar pobedi sebe, da uđe u prirodu u koštac sa nepoznatim terenom, potom da pobedi crtača karte, a potom svoje konkurente, poslednje da pobedi i prirodu“, navodi Vujadin Žagar, predsednik komisije za kontrolu takmičenja.

U Srbiji je izrađeno oko 150 specijalnih karata za orijentiring po međunarodnim IOF standardima koje obuhvataju mnoge turističke destinacije i više od 500 karata školskih dvorišta kako bi se deca razvijala fizički i duhovno, a u skladu sa prirodom.

„Ja sam 42 godine u ovom sportu, moje obe ćerke su u ovom sportu, kod nas ne postoji zdravstvena knjižica, jer svaki vikend smo u prirodi u drugom delu Evrope i svakome bih preporučuo da se upozna sa ovim našim lepim sportom“, navodi predsednik Orijentiring saveza Srbije Dobrica Jelić.

Orijentiring je ušao u sistem školskog sporta i već 2021. godine Srbija je organizator svetskog školskog prvenstva.

You may also like...