Omaž „pecari“za početak Žestivala (VIDEO)

UŽICE – Prvi dan sedmog izdanja Žestivala obeležen je izložbom „Meraklije“, održanom u Jokanovića kući, uz izvođenje fragmenata iz predstave „Čudo u Šarganu“, u izvedbi Teatra Inat.

“Sedmi međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa Žestival je privredno turistička manifestacija čiji je glavni cilj očuvanje tradicije, promocije i plasmana autentičnih proizvoda ovoga kraja. Njegov zadatak je da predstavi široj javnosti prirodne resurse, kulturno-istorijsko nasleđe i tradiciju regiona Zapadne Srbije kroz kulturno umetničke sadržaje i izložbe kao što je i ova pod nazivom „Meraklije“, priređena u čast festivala”, istakao je otvarajući izložbu i Žestival”, rekao jezamenik gradonačelnika Užica Dragoljub Stojadinović.

Narodni muzej Užice po prvi put u okviru ove manifestacije priređuje izložbu u galerijskom prostoru Jokanovića kuće, etnografskom spomeniku kulture koji je jedno vreme bio poznat i pod nazivom „pecara“, u vlasništvu jedne od najbogatijih trgovačkih porodica u Užicu, porodice Jokanović, koji su se bavili trgovinom vina i rakije i bili vlasnici nekoliko kafana u varoši krajem XIX i početkom XX veka.

Upravo veza između Jokanovića kuće, odnosno pecare i Žestivala ponukala je autore ove izložbe da na njoj prezentuju materijal iz etnografske zbirke Narodnog muzeja Užice: posude od drveta, keramike i stakla koje su služile za nošenje, čuvanje i konzumiranje rakije i vina.

“Pune tri decenije brojnim edukativnim sadržajima, radionicama programskim i izložbenim aktivnostima prezentujemo kulturnu bašti nu našeg grada i upravo zbog toga mi je veoma drago što baš iz ove riznice Žestival kreće na svoj osmodnevni put”, istakla je direktorka Narodnog muzeja Užice, Slavica Stefanović, poželevši organizatorima da ovaj festival traje još dugo i da se svake godine iznova rađa sa novim idejama i sadržajima u cilju očuvanja tradicije i negovanja kulture sećanja.

Prema rečima predsednika Organizacionog odbora Žestivala, Branislava Mitrovića, već sedam godina festival usmerava pažnju i trudi se da zaštiti, prepozna i sačuva duh grada Užica.

“Jedan grad čini gradom njegova stvarnost ali i mitovi u njegovoj prošlosti, jedan grad čine ulice, trgovi utvrđenja, ali i biblioteke, galerije muzeji. Grad čine ulice i sokaci, ali i mnogi slojevi istorije zakopani ispod njih. Grad čine ljudi i priče koje stvaraju i sve to predstavlja duh jednog grada. Zato zapamtite da ako nestane duha našeg grada on će postati grad duhova”, poručio je Mitrović.

Muzejski savetnik Dijana Ristović, viši kustos Nevena Pantić, i konzervator Mira Ćuković autori su izložbe “Meraklije”, koja između ostalog obuhvata i fotografije iz fondova Narodnog muzeja Užice , koje prikazuju način pečenja rakije i atmosferu u kafanama tog doba.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.