Oko 50 ekipa pripremalo riblju čorbu na obali Vrela (VIDEO)

PERUĆAC – U Bajinoj Bašti ova sedmica posvećena je održavanju 29. Drinske regate. Kao svojevrsna uvertira pred glavni događaj, splavarenje od Perućca do Rogačice, na obali rečice Vrelo održano je takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Gvozden Dimitrijević učestvuje u ovom segmentu Drinske regate još od samih početaka. Napominje da njegova ekipa, osim riblje čorbe, priprema i prasetinu na poseban način.

„Prasetinu pripremamo u našem specijalnom krematorijumu, koji je projektovao jedan moj drugar. Svi prisutni su u prilici da probaju, a naravno da ne zanemarujemo ni riblju čorbu, zbog koje smo se okupili na ovom mestu“, kaže Dimitrijević.

Pripremanje riblje čorbe u Perućcu
Foto: ZooMUE

Recepti za dobru riblju čorbu variraju u zavisnosti od ekipe i od dela Srbije iz kog one dolaze. Najviše se ističe značaj korišćenja više vrsta isključivo rečne ribe.

„U suštini koristimo pre svega drinsku ribu, skobalja i soma. Najvažnije nam je to da se čorba ne prekuva, otprilike je dovoljno oko sat i po vremena da se završi priprema čorbe“, kaže David Cvijić iz Bajine Bašte.

Na obali Vrela okupilo se oko 50 ekipa, od kojih su polovinu činili sastavi iz opštine domaćina, a ostatak gosti iz drugih opština u kojima je razvijena praksa prirpemanja riblje čorbe.

„Imamo ekipe iz Vojvodine, iz Čačka, Užica, Šapca… To su neke od ekipa koje se iz godine u godinu vraćaju“, ističe Milan Đurić, direktor TO Tara Drina.

Iako su na većini kamperskih mesta bili postavljeni roštilji, prisutni ističu da se to nikada ne odrazi na povod njihovog okupljanja i da na kraju dana kotlići sa čorbom ostanu u potpunosti prazni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.