Odnos prema ocu centralna tema 28. JPF Bez prevoda (VIDEO)

UŽICE – „Šta misliš o svom ocu?“ slogan je pod kojim će se od 1. do 7. novembra održavati Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda. Svih osam predstava koje će činiti takmičarski program festivala na neki način se bave odnosom dece i očeva, što je dovelo do odabira teme festivala, koja nije unapred određena.

Tokom procesa seleckije predstava dosadašnji selektor Bojan Munjić je iz privatnih razloga morao da odustane od svoje uloge, tako da je direktor Narodnog pozorišta Užice, Zoran Stamatović, obavio i ulogu selektora. U Srbiji i okolnim zemljama pogledao je oko 50 predstava i odabrao osam koje su deo programa.

„Slogan festivala mogao je da bude i drugačiji, u smislu odgovora na pitanju šta mislimo o porodici ili šta mislimo ko smo… Jer važno je u ovom vremenu znati ko smo. Raduje me to što se pozorište probudilo i u nekim manjim mestima u regionu i sva se bave aktuelnim temama u svojim predstavama. Mnoge su predstave o kojima sam razmišljao da bi mogle da se nađu u programu, poput zagrebačke „Braća Karamazovi“ ili banjalučke „Gospođica“, čak se razmišljalo i o novoj predstavi našeg pozorišta, „Valpurgijska noć“, ali nju nismo stigli da uradimo na vreme“, kaže Stamatović.

Program će činiti sledeće predstave:

„Deca“, Narodno pozorište Beograd

„Car Edip“, Jugoslovensko dramsko pozorište

„Naš razred“, Gradsko dramsko kazalište Zagreb

„Ivanov“, Narodno pozorište Sarajevo

„Očevi i oci“, Narodno pozorište Beograd

„Nesporazum“, Crnogorsko narodno pozorište Podgorica

„Otac“, Atelje 212

Već je prodato oko 350 kompleta ulaznica i pored činjenice da se nije znao program festivala. Iz pozorišta potvrđuju da ća i ove godine biti obezbeđen besplatan ulaz na predstave za neke kategorije sugrađana, poput najuspešnijih srednjoškolaca.

„Festival Bez prevoda čini Užice privilegovanim gradom, jer je upravo pozorište nešto što uspeva da u nama probudi emocije. Slogan ovogodišnjeg festivala otvara bezbroj pitanja, a među njima je i to koliko su nas naši očevi, možda i nesvesno ili iz dobre namere, predodredili na ponavljanje njihovih grešaka“, kaže zamenik gradonačelnice Užica, Dragoljub Stojadinović.

Osim promene na poziciji selektora, do promene je došlo i na čelu redakcije koja realizuje festivalski bilten – na tom mestu sada je Jelena Penezić.

„Bilten je postao nešto što je relevantno za ovaj festival zahvaljujući između ostalih i dosadašnjoj urednici Radi Popović. Osim promene na mestu urednika, ostatak ekipe i dalje čine Ana Milošević, Nenad Kovačević, Mirjana Petrović, Bogdan Damjanović i Zoran Jeremić. O dodeljivanju Ardaliona odlučivaće žiri kojim će predsedavati Modrag Tabački, a ostali članovi biće Urša Raukar, Milan Nešković, Almir Imširević i Miloš Latinović“, kaže Nemanja Ranković iz Narodnog pozorišta Užice.

I ovogodišnji festival počeće izložbom fotografija Radovana Baje Vujovića, a ostali prateći sadržaji biće naknadno objavljeni.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.