Odloženi 18. Susreti bratstva Ljujića

NOVA VAROŠ – Članovi familije Ljujić neće se družiti ovog leta na tradicionalnim susretima bratstva, prvi put nakon što su oni ustanovljeni 2003. godine. Osamanaesti po redu skup Ljujića planiran za 29. avgust odložen je zbog epidemije korone, i odlukom organizacionog odbora biće održan tek kada se za to steknu uslovi.

„Umesto planiranog godišnjeg susreta održaćemo krajem avgusta telefonsku sednicu Odbora bratstva u proširenom sastavu, kako se tradicija ne bi prekidala. Do sada smo imali u nizu 17 godišnjih susreta bratstvenika sa po nekoliko stotina učesnika. Na ove skupove dolazi dosta dece i omladine, što posebno raduje i što je garancija da će druženje dugo da traje“ kaže Radoje Ljujić iz Nove Varoši, sekretar Odbora udruženja „Bratstvo Ljujića“.

Udruženje „Bratstvo Ljujića“ osnovano je 2002. godine, ima svoju himnu, grb i zastavu i jedno je od najorganizovanijih udruženja ovog tipa na prostoru bivše Jugoslavije. Prvi godišnji susret brastva održan je godinu dana kasnije u Grnčarevu kod Bijelog Polja, a sledeći u Bistrici kod Nove Varoši.

Ljujići, inače, potiču iz sela Stožer kod Bijelog Polja. Iz stare pradedovske kuće, iz koje su na razmeđu 18. i 19. veka zbog turskog zuluma u seobu krenula sedmorica braće, razvilo se bratsvo koje danas , po prvoj naslednoj liniji, broji preko hiljadu živih potomaka.

Ljujići danas žive u više od 30 država širom sveta, a najviše nas je u Srbiji i Crnoj Gori, i svi slavimo Svetog Nikolu. Održavamo prisne familijarne veze, a 2004. smo štampali i monografiju ‘Rodoslov Familije Ljujić’ u kojoj su obuhvaćeni svi Ljujići rođeni do te godine- kaže Radoje Ljujić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.