Odbojkaši poljoprivrednici (VIDEO)

KRIVA REKA – Dvojica članova Odbojkaškog kluba Užice uspeli su da obaveze na parketu usklade sa onima na polju. Kapiten Nemanja Lazić i trener, Vladimir Krsmanović, odlučili su da se na posedu u selu Kriva Reka bave uzgojem maline i borovnice.

Ovim poslom krenuli su da se bave pre četiri godine, kada su kupili zasad u Krivoj Reci. Iako vole selo, do tog trenutka su na njemu boravili retko i pre svega iz čistog zadovoljstva, tako da je podrška okoline došla tek kasnije, posle početnih sumnji.

„Niko nam nije verovao, pošto smo mi gradska deca. U selo smo išli par puta godišnje, a sada tokom cele godine radiš na svom zasadu“, kaže Nemanja.

Kako kaže, odlučili su se da rizikuju, pa su zasadili dve kulture koje bi se međusobno mogle dopunjavati, ukoliko rod jedne od njih ne bude zadovoljavajući. Malinu su zasadili na 1,40 hektara, a borovnicu na 1,20 hektara. S obzirom da im literatura i seminari nisu mogli nadomestiti praktično iskustvo, odlučili su se za angažovanje stručne podrške.

„Kada imate toliku površinu pod zasadima, ne bi trebalo da se igrate s tim. Pogotovo ako, kao mi, nema iskustva sa poljoprivredom“.

Ove godine vremenski uslovi im nisu išli na ruku, od aprilskog mraza do sušnog leta, tako da su plodovi bili krupni, ali je prinos bio manji od planiranog.

„Kupovali smo vodu od Vodovoda, ali dok ne padne kiša na skoro 40 stepeni biljke ne usvajaju hranljive materije. Skoro pa kao da se kuvaju na toj temperaturi.“

Nemanja se, kako kaže, pokajao što ranije nije ušao u ovaj posao. Iako je potrebno mnogo truda, upornost se može isplatiti.

„U svakom poslu može da se uspe. Ne da se obogatite, to je po meni teško u bilo kojem legalnom poslu, ali kao dodatni izvor zarade može da posluži“, zaključuje Nemanja.

U međuvremenu, ne odustaju ni od odbojke. Njihov klub je u novu sezonu Prve B lige ušao sa tri pobede u četiri meča.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.