Od učeničkih kompanija do Regionalnog start up centra (VIDEO)

ARILJE – U srednjoj školi „Sveti Ahilije“ u Arilju već 12 godina postoje učeničke kompanije u kojoj đaci stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i svoje ideje realizuju u proizvode. Zahvaljujući njihovim uspesima, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj odobrilo je sredstva za osnivanje Regionalnog start up centra koji će im prokrčiti put do preduzeća sa održivim razvojem.

Mnogo je poslovnih ideja koje su realizovane u ariljskim učeničkim kompanijama: od pravljenja briketa od papira za reciklažu, preko automatske prese za sabijanje aluminijumskih limenki ili izrade rampi za invalide, do proizvodnje filmova…

Svake godine bi izborili plasman na nacionalno takmičenje, a dve godine su predstavljali Srbiju na evropskom takmičenju. Kompanija „Plantagenet“ je predstavljala Srbiju sa idejama kućnog, ekološkog uzgajanje čajeva i začina, a kompanija „Rain drop“ sistemom za automatsko navodnjavanje slanjem sms poruke. Proizvode stalno unapređuju.

„Na naš sistem sledeća generacija je napravila i povezala solarnu elektranu koja je trenutno postavljena na terenu radi ispitivanja. Projekat ima praktičnu primenu u našim krajevima koji imaju dosta obradivih površina i zasada maline“, priča Rade Vranešević iz kompanije „Rain drop“.

Od ideje do realizacije uključeni su učenici različitih obrazovnih profila: gimnazije, elektrotehnike, mašinstva, ekonomije i tekstilstva.  Oni svoju komapaniju vode od osnivanja, uče osnovne norme u preduzetništvu, značaj timskog rada, saradnje sa poslovnim partnerima i savladaju tajne tržišta i marketinga.  

„Pokušavamo da stvorimo nešto inovativno kako bi pomogli društvu i olakšali im život“, kaže Nikola Jakovljević, dok Olivera Prodanović ističe da je vrlo bitno što uče da sarađuju jedni sa drugima.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj prepoznalo je njihove uspehe, pa je odobrilo sredstva za osnivanje Regionalnog start up centra koji će im prokrčiti put do preduzeća sa održivim razvojem.  

„Start up centar će biti uključen u postojeću privrednu strukturu Arilja, treba da obezbedi uslove za razvoj u oblasti obnovljivih izvora energije i energetse efikasnosti i uslove za razvoj digitalnih kompetencija i psihologije u menadžmentu“, navodi profesor mentor Nada Stevanović.

Pored toga što je jedini u Srbiji koji će se zasnivati na radu učeničkih kompanija, ariljski start up centar je i jedini koji će se graditi nov, a u njega će biti uloženo oko 52 miliona dinara.

„Konkurisaćemo i za novi projekt od šest miliona dinara kao podršku start up centru za nastavak rada, a najviše se baziramo da u srednjoj školi proširimo obrazovne profile i otvorimo odeljenje računarske gimnazije“, kaže predsednik SO Arilje Dragiša Terzić.

Učenici bi nove ideje u start up centru trebalo da realizuju već od proleća iduće godine.

You may also like...