Očišćeno Potpećko jezero (VIDEO)

PRIBOJ – Posle višenedeljnih akcija čišćenja uklonjene su velike količine otpada koji se, usled nedavnih poplava u limskoj dolini, nagomilao na lančanici u Potpećkom jezeru kod Priboja.

Ekipe EPS-a, Srbijavoda i lokalnih komunalnih službi i udruženja građana su tokom prethodna dva meseca iz jezera izvukle oko 15 000 kubnih metara otpada, uglavnom ostataka drveta i plastične ambalaže. Sakupljeni otpad predat je na selekciju i reciklažni proces u Regionalnu deponiju Duboko.

„Sa remorkerima i čamcima smo pregurali otpad do obale, gde smo ga bagerima tovarili na kamione, a onda njima odvozili za pretovarnu stanicu na Bistrici. Potom sav otpad ide za Duboko“, kaže Siniša Laković iz Eko udruženja Jastreb.

Neprijatna situacija u izvesnoj meri imala je i pozitivnih strana, uzimajući u obzir period godine..

„Izvukli smo velika stabla, pa smo ih otpremili u pribojsku toplanu, koja koristi biomasu. Više od 15 kamiona drvne sečke smo oterali za toplanu, tu smo ostvarili izvestan benefit iz ove situacije. Plan je da se sva drvna biomasa koju smo izvukli selektuje i premelje u Užicu, a potom vrati u toplanu“, dodaje Laković.

Zadržavanje smeća na Potpećkoj lančanici doprinelo je neometanoj proizvodnji struje u ovdašnjoj elektrani, koja je imala najveći dotok vode još od 1979. godine.

„Imali smo sredinom januara čak i do 910 kubnih metara u sekundi. Da nije bilo lančanice sav otpad bi završio na brani Hidorelektrane Potpeć, zbog jakog dotoka vode bi prošao i otišao u Višegrad, gde bi stvorio dodatne probleme“, smatra Predrag Šaponjić, direktor Limskih elektrana.

Lančanice postavljene u Prijepolju i u Bistrici nisu izdržale pritisak velikih količina smeća, tako da je ova situacija iskorišćena za neometan dolazak remorkera na Potpeć i uklanjanje otpada sa jedne lokacije.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.