Obućar u vanrednom stanju (VIDEO)

UŽICE – Nakon mesec dana od uvođenja mera Vlade Srbije protiv širanja korona virusa i zanatilije su ove nedelje skinule katance sa vrata. Kako vanredno stanje utiče na njihovo poslovanje priča obućar Dejan Ramić koji ručno izrađuje cipele po narudžbini Užičana.

Vanredno stanje ga je zateklo baš u nevreme, kada je uložio sve što je imao da otvori novu radnju i opremi je. Još nije stigao da uredi prostor, izloži sve što je sam kreirao, niti da obavesti mušterije o preseljenju, a morao je da mesec dana drži bravu zaključanu.

„Trudio sam se da se isključim iz svih tokova, poštovao sam neke osnovne odredbe, mušterije nisu dolazile, ali sam ja radio poslove koje sam imao naručene od ranije“, priča Ramić.

Za mesec dana dok nije primao mušterije izradio je desetak pari cipela koje je ranije imao naručene  i iskoristio vreme da osmisli i izradi još nekoliko modela.

„Upravo završavam poslove koje sam imao ugovorene pre krize, imam još dva do tri para cipela da napravim. Mesečno, inače, mogu da napravim od 20 do 30 pari i od toga mora da se servisiraju svi troškovi“, navodi vlasnik obućarske radnje u Megdanu „Art and craft“.

A obaveze ne mogu da čekaju. Tekuće održavanje i izdržavanje porodice ne mari za smanjene prihode zbog mera propisanih uvođenjem vanrednog stanja.

„Smanjeni su određeni rashodi, ali postoje tekući rashodi lokala i biznisa, amortizacije i mašina, a tu je i porodica, ako ništa drugo, neophodo je obezbediti hranu“, navodi Ramić.

On nije zadovoljan previše ni ekonomskim merama za pomoć privredi.

„Te mere koje su oni najavili neće moći da podrže sve troškove koje mi imamo, a sprečeni smo bili da zarađujemo. Snaći ćemo se mi kao uvek, ja radim od 2005. godine i mi mali privrednici smo oduvek prepušteni sami sebi“, dodaje Ramić.

Ramić je tri puta prekidao posao na po tri meseca zbog odlaska u inostranstvo i kaže da, po tom iskustvu, bar tri meseca treba da se mušterije opet naviknu da radnja radi. Na letnju sezonu i ne računa, ali zato punom parom sprema jesenje modele.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.