Novine u polaganju male mature

SRBIJA – Prvih dana marta osmaci počinju da se pripremaju za polaganje probnog završnog ispita koji ih očekuje krajem meseca. Probni test će se održati 26. i 27. marta iz matematike i srpskog jezika, kao i kombinovani test.

Proba male mature osmacima pre svega služi da se upoznaju sa procedurama i da provere svoje znanje, kaže Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Stanojevićeva kaže za RTS da je prodaja zbirki zadataka počela još krajem januara

„Zbirka ima 450 zadataka osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, kao i prethodnih godina, navodi Stanojevićeva.

Kako je naglasila, timovi koji su pripremali zadatke uzeli su u obzir i pandemiju.

Navela je da su zadaci u skladu sa lekcijama koji se emituju i na RTS-u, a članovi timova su bili u komunikaciji sa nastavnicima i znaju kako đaci rade.

Prema njenim rečima, novina u odnosu na prethodnu godinu je ta što će se testovi pregledati onlajn kako bi se obezbedila pouzdanost tog procesa.

„Proces je dobio novo ruho – digitalizaciju. Samo polaganje će još biti klasično, uz papir i olovku“, navodi Stanojevićeva, ali će se, kako očekuje, za koju godinu preći na onlajn.

Kaže da je pregledanje testova digitalizovano.

Testovi stižu na jedno mesto gde se skeniraju. Nastavnici pregledaju testove onlajn. Na primer, po jedan nastavnik iz Niša i Jagodine pregledaju isti zadatak jednog učenika čime se, napominje, garantuje pouzdanost pregledanja.

„Ukoliko postoji razlika u oceni tačnosti nekog zadatka pregledanje preuzima supervizor“, kaže Stanojevićeva dodajući da su to retki slučajevi.

Izvor: RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.