Noć muzeja u Užicu

UŽICE-Veliki broj Užičana večernju šetnju, 19. maja usmerio je ka institucijama kulture koje su radile tokom Noći muzeja 2018. Neuobičajena gužva vladala je u izložbenim prostorima Narodnog muzeja, Jokanovića kuće, Umetničke škole Užice, Gradske galerije, Istorijskog arhiva, a program povodom ove evropske noći kulture pripremili su u Tehničkoj školi,  Gimnaziji, Osnovnoj školi „Nada Matić“, dok je na spratu Gradskog kulturnog centra  posetiocima bila dostupna velika maketa „Svet oko nas“ koja ove nedelje gostuje u Užicu.

Umetnička škola Užice započela je svoj program od 18 časova, a pored vajarske i radionice grafičkog dizajna koja se bavila izradom GIF-ova, škola bila pretvorena u veliku galeriju, budući da su u svim učionicama izloženi radovi učenika, a nastavno osoblje je bilo na raspolaganju posetiocima do posle ponoći. Odeljenje Dizajn tekstila prikazalo je tri modne revije na platou ispred škole, od 18, 30 i na svakih sat razlike sledeće dve.

Tehnička škola i Gimnazija kao i OŠ „Nada Matić“ pripremile su izložbe, a na platou ispred Tehničke škole bili su izloženi popularni automobili starije proizvodnje: Fića,Buba i Golf 2, dok je pažnju posetilaca privukla i demonstracija veštine frizerskog zanata od strane učenika ovog smera u školi.

Gradska galerija Užice bila je otvorena do 11 časova , kao i Narodni muzej , a posetioci su mogli da pogledaju izložbu grafika poljske umetnica Ane Sadovski. Istorijski arhiv Užice na raposlaganje posetiocima stavio je izložbu nastalu saradnjom sa Arhivom iz Tuzle povodom obeležavanja 200 godina od izgradnje pruge Brčko-Banovići. Ova institucija je dežurala do jedan sat posle ponoći.

Narodni muzej Užice ove noći bio je posebno posećeno mesto budući da su posetioci, propustivši priliku da obiđu postavke tokom nedelje Muzeji za 10 koje su poseticima bile dostupne od 8 do 20 časova, čuvajući se za ovu specijalnu priliku dolazili mahom porodično, pa je vrlo čest primer bio da iz iste porodice dođu tri generacije zajedno. Postavka Užička republika, Trezor- Partizanska fabrika oružja, stalna postavka o nastanku Užica, Lapidarijum , izložba slika Željka Đurovića, izložba iz Fonda Branke i Radovana Popovića bili su prepuni posetilaca u vremenu uobičajenom za večernji izlazak.

Poseban ugođaj, Narodni muzej Užice , ovom prilikom pripremio je u Legatu Mihaila Milovanovića gde su učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ priredili specijalan koncert. Nastupili su: Una Radaljević , flauta i Mihail Miljević , gitara u kompoziciji Lilija „Svita u e-molu“, potom: Tamara Milovanović , sopran, Ana Lazendić, violina, Marija Popović, klavir u Saicovoj kompoziciji „Ti si kao cvet“. Dvoržakovog „Hajduka“ izveli su Katarina Tasić, sopran i Aleksandar Smiljanić,  harmonika, dok su Mocartovo „Već se smeši proleće“, opus 580, izveli Milena Nikolić, sopran, Marko Božović, violina, Krstina Radulovoć, klavir. U Legatu se čuo i Čajkovski, i to njegova „Serenada“ opus 48, u izvođenju gudačkog kvinteta: Ana Lazendić, violina, Matija Nikolić, violina, Saša Dukić, viola, Lidija Obrenović, violončelo i Đorđe Martić, kontrabas.

Noć muzeja bila je i prilika da se Narodnom muzeju Užice uruči priznanje „Najboljih 99“ koji je dobio od strane Udruženja za razvoj turizma i ekologije „Srbija koju volim“ i to za oblast turizma za Spomen kompleks Kadinjača, Jokanovića kuću i hidroelektranu Pod gradom. Priznanje je direktoru užičkog muzeja, Slavici Stefanović, uručila član Gradskog veća za turizam, Maja Vermezović, napominjući, uz čestitke, da je Grad Užice muzej prepoznao kao značajan  potencijal u oblasti kulturnog turizma.

Dinamično je bilo i u Jokanovića kući u kojoj je , povodom Noći muzeja, otvorena izložba Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihaili S.Petrov, Đorđe Andrejević Kun. Izložba je vlasništvo Narodne biblioteke Srbije i iz Fonda biblioteke su je priredili Ljiljana Bašić, Slaven Popara i  Marija Bogdanović koji su prisutvovali otvaranju izložbe. Veliko interesovanje za gotovo zaboravljene grafičare koji su svojim delom doprineli razvoju grafike u Srbiji vladalo je tokom čitave noći do 11 časova, a veliki broj posetilaca ugostila je kustos izložbe  Katarina Dogandžić Mićunović koja je i za grupe priređivala i kratko vođenje kroz izložbu.

Pasaž\M.Nikolić

 

You may also like...