Užičanin Dragoljub rođen pod srećnom zvezdom (VIDEO)

UŽICE – Svako od nas ima bar po jednu svetsku metropolu koju bi voleo da poseti. Rim, Pariz, Njujork, London, Moskva, Barselona, Tokio.Ukoliko ste globalna zvezda iz sveta sporta, muzike ili filma te destinacije i nisu tako daleke, što se za većinu nas ne može reći. Ipak, za 80-godišnjeg Dragoljuba Purića iz Užica ovo pravilo ne važi. Penzioner  nekadašnjeg trgovinskog preduzeća iz grada na Djetinji je sve ove gradove obišao, i ne samo njih, a sve zahvaljujući nagradnim igramma.

Od 1977. do 1997. godine Dragoljub Purić Vukas, više od 120 puta je bio dobitnik neke od nagrada koje su u to vreme organizovali tada poznati časopisi i dnevne novine. Zahvaljujući revnosnom slanju kupona nekada i po 10-15 koverata za jednu nagaradnu igru, popularni Vukas boravio je na 5 kontinenaat i obišao mnoštvo velikih gradova. 2 puta je bio u SAD, 5 puta u Španiji, nekoliko nagaradnih boravka je zabeležio i u Engleskoj.Počeo je od ,kako sam kaže, od manjih nagradnih igara čiji su organizatori svoje dobitnike slali u banje po Srbiji ili na more. Usledila su putovanaj po Evrope, a kruna je stigla u nagradnoj igri kroz koju je 1978. godine tadašnja Politika dobitnicima obezbedila put oko sveta u trajanju od 23 dana.Medju njima se našao i trgovac iz Užica.

Te 1978. na putu oko sveta Dragoljub Purić je za 23 dana boravio u Moskvi, Tokiju, Honk Kongu, Manili, Sidneju, Los Andelesu, Njujorku…ali poseban utisak na njega su ostavili  Havaji.

Iako je uglavnom učestvovao u nagradnim igrama koje su dobitnicima donosili putovanja, Dragoljub je povremeno slao koverte i za izvlačenja gde su bile i robne nagrade.Tako je ovaj Užičanin 1982. godine postao prvi dobitnik TV u boji, koji je dodelio enigmatski časopis Enigma. Ali se tu nije zaustavio. Nakon prvog u dom Purića stigla su još tri televizora.

Dragoljub Purić Vukas, koji je nadimak dobio po nekadašnjem fudbalskom reprezentativcu Bernardu Vukasu. veliki je zaljubljenik u sport. a zahvljaujući opet učestvovanju u nagradnim igrama u organizaciji listova poput Tempa i Sporta, bio je svedok dva Svetska prvenstva u fudbalu u Španiji 1982 i Italiji 1990. Nebrojeno puta je dobijao nagrdana putopavaja u inostarnastvo na utakmice Zvezde Partizana i reprezentacije, što u fudbalu što u košarci.Danas, kaže ne učestvuje u nagradnim igrama, jer današnje i nagrade i  one koje su se dodeljivali pre tri četiri decenije ne mogu se porediti.

You may also like...