Nema radnika za seoske poslove (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Dok mladi pokušavaju da pronađu posao u gradovima, već decenijama u selima je sve manje stanovnika. Retko ko od mladih želi da dođe u selo i da za dobru platu tu živi i radi. Takvih primera ima u skoro svim selima u Srbiji, a jedno se nalazi nedaleko od Prijepolja, u blizini granice sa Crnom Gorom.

Selo Zvijezd, na samo desetak kilometara od Prijepolja. Netaknuta priroda u bojama jeseni, mir i tišina, očigledno nisu dovoljni za život mladih. Onih koji su ostali danas u ovim krajevima je sve manje, a posla, sve je više.

„Što se tiče radne snage veliki je problem, deficitarno je. Niko neće na selu da radi. Teško se snalazim. Što se tiče uslova imaju sve obezbeđeno i stan i hranu i higijenu i dobru platu, al niko neće da radi,“ kaže Bogdan Dosković, vlasnik farme koza u prijepoljskom selu Zvijezd.

Foto: ZooMUE

Bogdan trenutno ima oko 80 koza, a već 15 godina bavi se proizvodnjom sira, mleka i surutke. Kaže da je problema sa radnom snagom bilo je i ranije, ali iz godine u godinu ta situacija se pogoršava. Sela su, dodaje, sistematski uništavana.

“Što se tiče seoskih poslova i same proizvodnje sira od kozjeg mleka, kao i prerađevina od mangulica sve je u redu. Ali što se tiče radne snage, tu je problem,” smatra Dosković.

Da bi farma funkcionisala, Bogdan je radnu snagu praktično i uvozio. Do nedavno, kod njega je radio mladi bračni par sa Kube. U potrazi za boljim životom, svoje putovanje nastavili su ka Španiji. Danas o kozama brine Jelenko.

“Volim prirodu, volim životinje, selo. Imam iskustva na ovakvim poslovima., Dugo već radim na ovakvim farmama. Čuvanje koza, muža, hranjenje je najbitnije,” kaže Drulović.

Foto: ZooMUE

Jelenko koji dane provodi sa kozama i ostalim životinjama, poručuje mladima da se vrate svojim korenima.

“Ja bi poručio svim mladima da se okrenu selu, đedovini, da dođu da žive na planini da vide šta je raj i lepota,” poručuje Jelenko.

Na farmi koza Bogdan Dosković, od marta do novembra, dnevno proizvodi između 20 i 30 kilograma sira. Isporučuje ga na tržište Beograda i Crnogorskog primorja, dok surutku za sada ne prodaje, mada je potržnja bila velika nakon pojave koronavirusa.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.