Nema mesta za paniku, vreme je za oprez (VIDEO)

UŽICE – Nema mesta za paniku, ali za oprez i odgovornost svakako ima. Maske i pojačana higijena su obavezni kako bismo zaštitili i sebe i druge jer je poslednjih dana povećan broj obolelih pre svega iz Užica i Sjenice koji se javljaju sa simptomima virusa COVID 19, ali i sa težim oblicima upale pluća, rekao je za ZoomUE dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

„Desetak pacijenata se za sada zadržava dnevno u bolnici u Užicu i isto toliko na nivou drugih stacionarnih ustanova na nivou ZC Užice“, rekao je Božović i dodao da ti pacijenti na rezultat čekaju dva do tri dana, a za sve vreme dok su u bolnici primaju antibiotsku terapiju protiv upale pluća.

Božović je rekao da je 167 obolelih u Užicu mnogo, jer je nakon ukidanja vanrednog stanja došlo do opuštanja i organizovanja proslava koje su okupile veći broj ljudi pa je i mogućnost širenja zaraze bila mnogo veća.

Što se tiče zdravstvenih radnika Božović je rekao da je korona virusom inficirano njih 12, ali odgovorno tvrdi da se niko od njih nije razboleo zbog nedostatka zaštitne opreme.

„Imamo dovoljno lekova i zaštitne opreme. Svakodnevno smo u kontaktu sa Ministarstvom zdravlja i sve ono što nedostaje bude nabavljeno tako da za sada, za ovaj broj pacijenata, ali i zdravstvenog osoblja imamo dovoljno zaštitne opreme“, objasnio je Božović.

Ovih dana je povećan broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu u Užicu i Sjenici i taj broj se kreće od 120 do 160 dnevno. Božović je naglasio da iz Sjenice stižu pacijenti sa najtežom kliničkom slikom.

Epidemiološka situacija u Zlatiborskom okrugu i dalje je nestabilna, a Užice je juče bilo na korak od odluke o proglašenju vanredne situacije. Gradski štab za vanredne situacije naložio je, a gradsko veće usvojilo, da kafići i ugostiteljski objekti skrate radno vreme do 22 časa, nošenje zaštitnih maski je obavezno u zatvorenom prostoru i javnom prevozu.

Na sednici je rečeno da će se epidemiološka situacija pratiti i narednih dana i ukoliko i dalje bude povećan broj novoobolelih nije isključeno da u Užicu bude proglašena vanredna situacija.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.