„Nedelja borbe protiv distrofije“ pod sloganom „Zajedno gradimo bolju budućnost“ (VIDEO)

UŽICE – Povodom obeležavanja tradicionalne manifestacije „Nedelja borbe protiv distrofije“, koju svake godine organizuje Savez distrofičara Srbije danas je na Gradskom trgu u Užicu održan centralni događaj.

Prema rečima predsednika  Predraga Bakića,  Savez distrofičara Srbije  je jedna od najstarijih republičkih organizacija osoba sa invaliditetom, osnovana 1968. godine, koja deluje na republičkom nivou i u svom sastavu ima 21 gradsku, okružnu i pokrajinsku organizaciju na teritoriji  Srbije.

Savez se nalazi u sastavu evropske organizacije distrofičara – EAMDA-e i jedan od lidera u invalidskom pokretu – članica je i jedan od osnivača Nacionalne organizacije obolelih od retkih bolesti u Srbiji i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

“Nedelja borbe protiv distrofije” je tradicionalna manifestacija koju je evropska organizacija distrofičara  ustanovila 1973. godine i od tada se na različite načine obeležava i u našoj zemlji.

Ovogodišnja „Nedelja borbe protiv distrofije“ je obeležena onlajn kampanjom u periodu od 17. do 24. maja 2021. godine pod sloganom „Zajedno gradimo bolju budućnost“ i sastankom sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević.

Danas na Gradskom trgu prikazana je izložba slika na foreksu „Savez distrofičara Srbije kroz vreme“, podela promotivnog materijala prolaznicima i puštanje balona sa sloganom čime je simbolično obeležena i ovogodišnja Nedelja borbe protiv distrofije uz prisustvo građana, predstavnika svih udruženja distrofičara iz cele Srbije, lokalne samouprave, Umetničke škole.

Cilj obeležavanja manifestacije jeste podizanje svesti javnosti o pravima i mogućnostima, ali i problemima sa kojima se suočavaju osobe obolele od progresivnih neuromišićnih bolesti kojih je zvanično registrovanih 1.900, kao i njihova afirmacija u društvu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.