Nastavljena rekonstrukcija užičkog Starog grada

UŽICE – Nastavljeni su radovi na revitalizaciji Starog grada u Užicu koje finansiraju Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija, Ministarstvo kulture i Grad Užice.

Vrednost prve faze radova je 32 miliona dinara i ona podrazumeva obnovu gornjeg grada, izgradnju kule i kazamata sa rekonstrukcijom citadele. Druga faza odnosi se na konzervaciju srednjeg i dela donjeg grada sa izgradnjom ulazne kapije, a vrednost radova je 11 miliona dinara.

„Obnova gornjeg grada podrazumeva obnovu zidova tvrđave i glavne kule koja je po svom položaju dominirala tvrđavom, a kao osnov za obnovu koristi se dokumentacija iz 1737. godine iz Bečkih arhiva. Način zidanja i oblaganja zidova mora biti veran tom periodu“, objasnila je Ruža Penezić, koordinatorka za urbanizam i razvoj u JP „Užice razvoj“

„Koristimo zeolit koji je materijal vulkanskog porekla i sadrži u sebi određenu hidrauličnost koja podrazumeva čvrstoću materijala i vodootpornost“, dodala je Penezićeva.

U sledećim fazama predviđena je konzervacija donjeg grada, istraživanje vodene kule kao i uređenje brojnih sadržaja za posetioce. To podrazumeva određene istorijske postavke, ali i multimedijalne promocije koji Stari grad treba da učine atraktivnom turističkom lokacijom.

Stari grad – turistički adut Užica

Rekonstrukcija užičkog Starog grada jedan je od većih projekata koji će znatno doprineti razvoju turizma u gradu.

Izvori foto: Grad Užicе/TV5

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.