Kriza čitanja i savremeno pozorište (VIDEO)

UŽICE – U prostorijama RCU održana je tribina „Kriza čitanja i savremeno pozorište“. Ovaj prateći sadržaj 28. festivala „Bez prevoda“ organizovali su JPF „Bez prevoda“, Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i Udruženje kritičara i teatrologa Srbije.

U tribini su učestvovali: profesorka sa Pedagoškog fakulteta Ljiljana Kostić, književnik Miloš Latinović, teatrolog Andrej Čanji i profesor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Kikinda, Milan Mađarev.

„Uzmimo podatak da današnja deca čitaju odlomke iz lektire, koji su sabrani nekih 30 stranica. Zamislite da se delo kao „Na Drini ćuprija“ obuhvati sa 30 strana… Tako i današnji reditelji npr. režiraju „Hasanaginicu“, a onda dođete i vidite u predstavi da je ta drama zastupljena sa nekih 30 odsto, a ostalo je dopisano iz kreativnog procesa. To je problem, jer to pretpostavlja da je vaš tekst na istom nivou sa Simovićevim, a to nije baš tako. Jer Simović je tu dramu radio mnogo duže nego mesec dana ili dva meseca, koliko ta ekipa radi na predstavi“, rekao je Mađarev.

Direktorka RCU Milena Vićević smatra da se ovakvim tribinama vrši jedan od ciljeva ove ustanove, a to je povezivanje prosvete, nauke i kulture.

„Sve češće nam dolaze učenici, tako da ispitivanja njihovih potreba ukazuju na problem krize čitanja i pisanja zbog upotrebe modernih tehnologija i društvenih mreža. Trebamo da se malo vratimo nekim tradicionalnim stvarima koje su dokazano dobre“, smatra Vićević.

Umetnički direktor JPF Bez prevoda Nemanja Ranković kaže da pozorišna umetnost može doprineti tome da učenici na drugačiji način shvate gradivo iz programa i time im približi značaj čitanja književnih dela.

„Želimo da pokrenemo edukativni centar za savremenu dramu i pozorište, čemu mogu doprineti ovakva povezivanja. Kroz pozorište možemo doprineti pedagojiji i deci učiniti školske programe zanimljivijima. Pokušaćemo da markiramo neke probleme, jer se nikada više nije čitalo, ali je pitanje kakvi sadžaji se danas čitaju. Sadržaji su iz dana u dan sve obimniji i sve brži“, smatra Ranković.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.