Najbolji poslovni uspeh Valjaonice bakra u poslednjih 20 godina

UŽICE – Valjaonica bakra iz Sevojna je u prošloj godini ostvarila najbolji rezultat poslovanja u poslednjih 20 godina, izjavio je Dragan Subotić, generalni direktor te kompanije.

U 2022. godini obim proizvodnje bio oko 26.000 tona i da je ostvaren profit oko 13,8 miliona evra, a Valjaonica, koja postoji već 73 godine, planira ovogodišnji obim proizvodnje od 30.000 tona, istakao je Subotić.

On je, povodom godišnjice kompanije, dodao da je prošla godina za Valjaonicu bila delimično neizvesna zbog rata u Ukrajini, koji je u celom svetu doneo dosta problema u smislu transportnih troškova, energenata i drugih inputa.

„Mi smo imali dodatni problem što faktički skoro godinu dana Bor nije radio kao naš glavni dobavljač za bakarnu katodu, ali smo sa firmom iz Bugarske potpisali ugovor i prevazišli taj period“, rekao je Subotić.

On je precizirao da je kompanija prošle godine investirala u tekuću proizvodnju 6,8 miliona evra, od čega je kupila fabriku bakarnih cevi Majdanpek za 3,4 miliona evra.

„To je vrlo zahtevan projekat koji nam u ovom periodu traži dosta angažovanja, preseliti jednu fabriku u sasvim novi pogon i to ćemo završiti u prvoj polovini ove godine“, rekao je Subotić.

Valjaonica bakra je prošle godine zaposlila 130 novih radnika, a kako se otvaraju i novi pogoni biće i novih zapošljavanja.

Premijerki, resornom ministru i vrhu države obratili su se sa konkretnim predlozima kako da se srpskim kompanijama izađe u susret, jer, kažu, nije logično da struja ođednom poskupi 110 posto, pa devet posto i opet je najavljeno devet posto i da i njima, kao i stranim investorima treba omogućiti povoljne poslovne uslove.

„Mi ćemo nastaviti da povećavamo proizvodnju, što je plan naše kompanije što će rezultirati povećanjem potrebe za radnom snagom odnosno za radnicima u tom smislu očekujem da taj trend iz prošle godine bude nastavljen kada je reč o zapošljavanju novih kljudi koji su zaposleni u toku prošle godine“, istakao je povodom Dana preduzeća Desko Nikitović, predsednik Nadzornog odbora i većinski vlasnik Valjaonice bakra Sevojno.

TANJUG

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.