Filip Baralić dobitnik prve nagrade na 34. Užičkom regionalnom likovnom salonu (VIDEO)

UŽICE-Troje umetnika je nagrađeno i dvoje pohvaljeno na 34. Užičkom regionalnom likovnom salonu, koji je otvoren u Gradskoj galeriji Užice.

Filip Baralić, master vajarstva iz Užica, dobitnik je prve nagrade za crno-beli poliptih velikih dimenzija u tehnici lak na platnu, nazvan „Polet V.02 Beta (varijacija)“, čiji delovi su nastali korišćenjem šablona.

Uz ocenu da je „ideje bliske nemačkoj neoavangardi autor preneo u slike napetog ritma modularnih sekvenci“, žiri navodi da taj rad „asocira na ranog Markusa Liperca u apstrahovanju objekata koji, simulirajući realnost, ostaju fiktivni, kao i u fokusu na militarijama“.

„To navodi na angažovanu poziciju u preispitvanju sadašnjosti“, ističe se u obrazloženju.

Međutim, Baralić kaže za Danas da je taj rad „samo nastavak njegovog dugodišnjeg istražvanja o dekonstrukciji ljudske figure, lika i karaktera“.

„Čim je rad pred publikom, izložen je i različitim tumačenjima. Težio sam, prvenstveno, čistom likovnom izrazu, bez ikakvog angažovanog narativa, ali asocijacije mogu da budu razne“, objašnjava za Danas Baralić.

Navodi da se, kao vajar, prvi put izrazio u takvoj formi, za koju je kazao da predstavlja predložak za izradu skulpture.Za nagrade, dodaje da „nisu važno polazište za umetnike, ali da prijaju kada ih dodeljuju stručne i starije kolege“.

„To je za mene motivacija i znak da sam na dobrom putu“, kaže za Danas Baralić, koji je direktor Gradskog kulturnog centra Užice.

Druga nagrada je pripala slikarki iz Užica Ani Marković za pano „Negde postojimo“, koji sadrži skoro sto minijaturnih crno-belih crteža na kojima su karikaturalno prikazani ljudi i njihovi karakteri.

Vladimiru Antiću, umetniku iz Čačaka koji godinama živi i radi u Užicu, dodeljena je treća nagrada za dve analogne crno-bele fotografije „The End is Near“, za koje se ističe da on „svesno dopušta da mrlje i trunčice definišu njegov rad“, koji podseća „na stare fotografije zamagljenih obrisa“.

Navodeći da je teško dati opštu ocenu Salona, jer su na njemu izloženi različiti radovi, Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnosti iz Užica i članica selekcione komisije i žirija za dodelu nagrada, ocenila je da je „lako primetiti ono čega na njemu nema“.

„Nema novih umetničkih praksi. Utisak je da su zagovornici takvih praksi koncentrisani na izlaganja u okvru određenih udruženja i projekata, te se retko pojavljuju na manifestacijama koje predstavljaju i radove drugačijih pristupa. To je šteta jer bi, uz njihovo prisustvo, Salon bio potpuniji“, kazala je Katarina Dogandžić Mićunović.

Većina radova, dodala je, izrađena je u tradicionalnim tehnikama, ali ima i onih koji pripadaju novom realizmu, moderni i postmoderni.

Osim nje, o nagradama su odlučivali likovni umetnici Jelena Šalinić Terzić iz Kragujevca i Žarko Vučković iz Gornjeg Milanovca.

Užički regionani likovni salon, jedna od najznačajnijih likovnih manifestacija u gradu, može se pogledati do kraja februara.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.