Na Zlatiboru održan međunarodni skup iz oblasti rudarstva

ZLATIBOR – U hotelu Palisad na Zlatiboru završena trodnevna međunarodna konferencija o površinskoj eksploataciji,ovo je najveći skup iz oblasti rudarstva kod nas.

Događaj je okupio preko 170 učesnika iz sedam zemalja, a osnovne teme ovogodišnje konferencije bile su , upravo, na površinsku eksploataciju koja je danas u Srbiji najvažniji vid eksploatacije svih mineralnih sirovina, uključujući i ugalj.
Ove godine posebna pažnja biće posvećena upravljanju rizicima u rudarstvu, što je i bila tema okruglog stola.
 „Mislim da je to vrlo ozbiljna tema, imajući u vidu da je rudarstvo jedno od najrizičnijih biznisa koji se danas u svetu realizuje. Imamo dosta referata kao i okrugli sto koji je vezan za ovu problematiku, kako bi mogli da počnemo sa ozbiljnim upravljanjem projektima iz oblasti rizika“, rekaoje prof. Vladimir Pavlović, sa Rudarsko – geološkog fakulteta iz Beograda.
 
Pavlović je istakao da će se među mnogobrojnim referatima naći i zaštita površinskih kopova od podzemnih i površinskih voda: „Mi koristimo dobru praksu i svetska iskustva iz ove oblasti. Kada su u pitanju poplave, očigledno je da moramo veću pažnju posvetiti odvodnjavanju površinskih voda, ojačavanju nasipa, formiranju efikasnijih retenzija, funkcionisanju pumpnih postrojenja, kako bi izbegli katastrofične posledice poplava“.
Organizatori konferencije su: Savez inženjera rudarstva i geologije Srbije Jugoslovenski komitet za površinsku eksploataciju, Elektroprivreda Srbije, RTB Bor, PD RB Kolubara, PD TE-KO Kostolac kao i Savez inženjera iz Nemačke i Makedonije.
 U okviru konferencije organizovana je izložba proizvodnog programa opreme  domaćih i inostranih proizvođača.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.