Na Loretu održana vatrogasno-spasilačka vežba u čast OEBS-ove nagrade Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Požega

POŽEGA-Vatrogasno-spasilačka vežba „POTPORA 2022“ koju je Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega organizovalo na planini Loret, uz partnersku saradnju sa Sektorom za vanredne situacije, DVD Bajina Bašta i DVD Užice, upriličena je u čast posete Jana Bratua, ambasadora Misije OEBS-a u Srbiji.

foto.sreten vukovic


DVD Požega je dobitnik OEBS-ove nagrade „Ličnost godine“ za 2021. godinu i prošlogodišnja želja Jana Bratua da prisustvuje aktivnostima dobrovoljne vatrogasne jedinice tokom intervencije ostvarena je kroz realizaciju vatrogasno-spasilačke vežbe „POTPORA 2022“ u kojoj je prikazana simulacija gašenja šumskog požara od strane profesionalne i dobrovoljne vatrogasne jedinice, akcija pretrage terena u potrazi za nestalom osobom i pružanje prve pomoći unesrećenom.

foto.sreten vukovic

Poseban kuriozitet ove vežbe predstavljao je direktan prenos aktivnosti sa lokacije izvođenja vežbe putem drona i mobilnih telefona, pa su tako gosti vežbe mogli da prate njenu realizaciju iz različitih uglova putem monitora u komandnom šatoru.
Trideset učesnika vatrogasno-spasilačke vežbe pokazalo je visok stepen obučenosti i međusobne saradnje, a prisutni gosti istakli su kako su potavljeni novi standardi u održavanju ovakvog tipa vežbi.

foto.sreten vukovic

Budući planovi DVD Požega usmereni su ka tome da dobrovoljni vatrogasci dostignu viši nivo znanja i obučenosti i tehničko-tehnološkog napretka, kroz međunarodnu saradnju sa kolegama iz nekadašnjih jugoslovenskih republika uz podršku Sektora za vanredne situacije i međunarodnih organizacija.

foto.sreten vukovic


Vežbi su, osim predstavnika OEBS-a, prisustvovali Bojan Tomić, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije, Miloš Milenković, šef Odseka za koordinaciju i kontrolu rada dobrovoljnih vatrogasnih društava sa saradnicima, Milan Kocić i Željko Čavić izUprave za vatrogasno-spasilačke poslove, Saša Cicvarić, načelnik Sektora za vanredne situacije Zlatiborskog okruga, predsednici Vatrogasnog saveza Srbije i Vatrogasnog saveza
Vojvodine i druge zvanice čija je oblast rada zaštita i spasavanje u vanrednim situacijama.
Po završetku vatrogasno-spasilačke vežbe Šefu Misije OEBS-a u Srbiji uručena je Povelja počasnog člana, za poseban doprinos afirmaciji i razvoju Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.