Muški frizerski salon kao nastavak porodične tradicije (VIDEO)

UŽICE – Snežana Didanović i njena ćerka Marija nastavile su porodičnu tradiciju frizerskog i berberskog posla, koja traje već osam decenija. Ono po čemu su specifične, jeste činjenice da su se opredelile isključivo za rad sa mušterijama muškog pola.

Već sama berberska lampa u uglu, inače redak rekvizit u Srbiji, pokazuje da se ne radi o uobičajenom frizerskom salonu. Nastavljajući višedecenijsku porodičnu tradiciju, Snežana je interesovanje za ovaj posao nasledila od oca, a njenim stopama krenula je i ćerka Marija.

„Ja sam njoj predložila da izuči ovaj posao, ona je prihvatila i zavolela. Nije htela da ide na dalje školovanje, vrhunski je majstor svog posla. Bila je odličan učenik u školi, a ja sam joj predložila da za svaki slučaj savlada posao kojim bi mogla da se bavi u budućnosti, s obzirom da je veliki broj ljudi sa fakultetskim diplomama koji su praktično na ulici“, rekla je Snežana, za koju se kaže da je jedina u Srbiji koja može da obrije mušteriju „na slepo“.

Priznaje da je tokom savlađivanja veštine bilo i besanih noći, a u početku se uglavnom bavila klasičnim šišanjem. Do preokreta dolazi ’90-ih godina, sa pojavom jedne posebne vrste frizure.

„Kad je krenula „pečurka“, to me je vinulo u visine, žargonski rečeno. Svi su se tako šišali, i mladi i stari, tada sam se stvarno ozbiljno posvetila ovom poslu“

Kao neko ko je praktično odrastao u salonu, Marija smatra da je bavljenje ovim poslom bilo za očekivati.

„Svidelo mi se zanimanje, a najviše je na to uticala ljubav koju je majka prenela na mene. Sa ljudima si, a novac je „živ“, ne čekam ništa na bankomatima“, kaže Marija, neposredno pošto je obavila fazoniranje brade jednoj inostranoj mušteriji.

Foto: ZooMUE

Marijin suprug, Tomislav, još od ranije porodično je bio povezan sa ovom profesijom.

„Moj deda je bio u ovom poslu čitav svoj radni vek i radio je taj posao sa ogromnom ljubavlju. Istu tu ljubav video sam kod njih dve“, izjavio je Tomislav, neposredno sa berberske stolice, kao mušterija.

Zahtevi mušterija su različiti, od klasičnih do malo složenijih, bilo da su u pitanju kosa ili brada. Smatraju da, izuzev umora, ne postoji neka posebna prepreka za bilo koju vrstu frizure ili brijanja, čemu svakako doprinosi i dugogodišnje iskustvo.

„Kada čovek uđe kod nas u salon, na osnovu lica mogu da „pročitam“ šta mu treba, kakvo šišanje ili šta već. „Pročitam“ lice, jednostavno, ili glavu ili kosu“, kaže Snežana.

Činjenica da su u ovom poslu zastupljene dve generacije pomaže tome da se nađe balans između iskustva i prilagođavanja novijim trendovima. Iako muškarci kao mušterije umeju da budu zahtevni, Marija kaže da nikada ne bi bila ženski frizer, jer smatra da je neophodno jasno se profilisati u ovom pozivu.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.