Fudbalski i filmski spektakl na Zlatiboru

ZLATIBOR – Prvi međunarodni Kup prijateljstva za fudbalere do 18 godina održaće se od 5. do 10. juna na Zlatiboru, a 7. Međunarodni festival sportskog filma od 7 do 10. juna.

Na Kupu će učestvovati Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina (Srbija), Dinamo i Osijek (Hrvatska), Željezničar i Sarajevo (BiH), Budućnost (Crna Gora), Vardar (Makedonija), Olimpija (Slovenija). Posebne pozivnice dobili su Fenerbahče (Turska), Espanjol (Španija), Udineze, Torino i Spal (Italija) i Videoton (Mađarska).

„Nije bilo nimalo lako, ali smo ih privukli. Imamo izuzetno jak sastav turnira i garantujemo da u regionu ne postoji turnir slične jačine“, kazao je direktor turnira Igor Miklja.

Posetioci Kupa prijateljstva biće velika fudbalska imena bivše Jugoslavije poput Dejana Savićevića, Vladimira Petrovića, Dragana Džajića, Ivana Gudelja, Momčila Vukotića i drugi.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije Savo Milošević rekao je da mu je drago što će se na Zlatiboru spojiti sport i kultura, koji su značajni za psihofizički razvoj dece, s obzirom da će se u isto vreme održati i Međunarodni festival sportskog filma.

Festival će otvoriti ostvarenje “250 stepenika” Vladimira Pajića posvećen generaciji jugoslovenske juniorske reprezentacije koja je u italijanskom gradiću Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u košarci.

Tokom trodnevnih projekcija u Kongresnom centru Srbija biće prikazano 50 filmova iz 22 zemlje.

Festival će biti zatvoren ruskim filmom “Led”, u kome glavnu ulogu igra Miloš Biković koji će dobiti specijalno priznanje za doprinos sportskom filmu.

Priznanja za životno delo će dobiti Dragoslav Šekularac, Dušan Ivković, Vladimir Stanković, Dragan Kićanović, Ivica Osim, Sreten Damnjanović, Slobodan Joksimović i Vojkan Borisavljević.

You may also like...