Mokra Gora u konkurenciji za najbolje selo

UŽICE, MOKRA GORA – Turistička organizacija Užica kandidovala je Mokru Goru za izbor najboljeg sela na poziv Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Svaka zemlja članica može kandidovati najviše tri sela, a posle zasedanja nacionalne komisije Ministarstva trgovine i turizma odlučeno je da Srbiju predstavljaju Mokra Gora, Gostilje i Tršić.

Kriterijumi su kulturni i prirodni resursi, promocija očuvanja kulturnih resursa što ga čini jedinstvenim i autentičnim, ekonomska održivost, investicije i pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju, društvena održivost koja se postiže širenjem blagodati turizma, održivost životne sredine,turistički potencijal i razvoj i integracija lanca vrednosti, tržišni potencijal i turističke vrednosti, turizam kao strateški stub za ruralni razvoj i da selo ima zdravstvene i bezbednosne za zaštitu stanovnika i turista.

Mokra Gora
Foto: Infoera

„Mokra Gora je naseljeno mesto na teritoriji Grada Užica na nadmorskoj visini od 729 metara. Ovo mesto se nalazi u centralnom delu Parka prirode Šargan-Mokra Gora. Projekat rekonstrukcije Šarganske osmice udahnuo je novi život  ovom  prostoru.  Šarganska  osmica,  termomineralni izvori,  i  etno-selo Drvengrad su lokaliteti koju su doveli do toga da selo Mokra Gora danas postane turistički atraktivna destinacija“, rekla je direktorka Turističke organizacije Užice Danijela Đorđević Arsić.

Arsić naglašava da je promocija ruralnih područja Srbije u ovom slučaju Mokre Gore veoma  značajna kao i podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje je podržalo ovu inicijativu i sa kojom će se Republiku Srbiju predstaviti svetu na otvoren poziv Svetske turističke organizacije UN.

Oduka o tome koje će selo poneti laskavu titulu svetskog turističkog sela što je veliki plus na turističkoj mapi sveta  biće doneta tokom jeseni.

Izvor: Infoera, foto: Turistčka organizacija Užica

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.